Éves szinten mintegy 5 milliárd forinttal bővül a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények támogatása. Ezt jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Gödöllőn.

    Fülöp Attila a Patrónus Házban tartott sajtótájékoztatón közölte: a forrásbővüléssel eddig nem finanszírozott szolgálatások kapnak támogatást.
    Hozzátette: 58, egyházi vagy civil fenntartó részesül a forrásokban.
    Felidézte: az intézmények ehhez tavaly nyújtották be pályázataikat bentlakásos és nappali ellátás támogatására. Így 939-cel bővül a támogatott bentlakásos, zömében idősotthoni férőhelyek száma.
    Ugyancsak pluszforrást nyújtanak idősek, fogyatékkal élők, szenvedélybetegek és hajléktalanok nappali ellátásához, így ezen férőhelyek száma is bővül – tette hozzá.
    Hangsúlyozta: az ötmilliárd forintos összeg fedezi mind az új férőhelyek, mind a már létező, de most állami finanszírozásba vont ellátások teljes éves működési kiadását.
    Fülöp Attila felidézte, hogy 2010-ben 325 milliárd forintot fordított a költségvetés szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi kiadásokra, az idei költségvetésben ez már 1463 milliárd forint, amely most tovább emelkedik.
    Németh Ildikó, a Patrónus Ház Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: az általa vezetett otthonban 12, autizmusban érintett felnőtt él, de nappali ellátást is nyújtanak további 16 ember számára. Mindét ellátási formában számos fejlesztőprogramot kínálnak az érintetteknek – tette hozzá.

forrás: mti

További érdekes hírek itt!