Velencében április 25-től bevezetik 29 különböző napon a napi 5 eurós belépőjegyet

Velencében április 25-től bevezetik egyelőre kísérleti jelleggel és 29 különböző napon a napi 5 eurós belépőjegyet. Ennek részleteiről Luigi Brugnaro polgármester számolt be csütörtöki római sajtótájékoztatóján.

    Fizetős lesz a belépés Velence városába április 25. és 30. között, május 1. és 5. között. Valamint május összes többi szombatján és vasárnapján, június 8-tól az összes hétvégén, és július 6-7-én és 13-14-én.
    A kísérleti fázisban a Velencébe érkezőknek előre kell foglalniuk belépőjegyet egy többnyelvű regisztrációs oldalon (cda.ve.it). A napi 5 eurós jegyet minden 14 évnél idősebb látogatónak meg kell vennie, ha reggel fél kilenc és délután négy óra között lép be. A nap többi órájában ingyenes lesz a belépés.

  Fizetniük nem, de regisztráltatniuk kell a szállást foglalóknak is


    Fizetniük nem, de regisztráltatniuk kell a szállást foglalóknak is. Teljes mentességet élveznek a velencei lakosok, a Velencében születettek, akkor is ha nem ott élnek. A fogyatékkal élők, a munkavégzés céljából belépők, a hatóságok tagjai és még néhány kategória.
    Belépőkapuk nem lesznek, a regisztrációt és a díj befizetését a városi rendőrség és más ellenőrök végzik majd. Nemfizetés esetén a bírság 50 eurótól 300 euróig terjed.
    „Én sem Velencében lakom, és ha nem munka miatt megyek, hanem a feleségemmel, gyerekeimmel sétálni akarok egyet Velencében, akkor nekem is majd fizetnem kell, és előre” Ezt Luigi Brugnaro polgármester mondta a külföldi tudósítóknak tartott sajtótájékoztatóján.
    Megjegyezte: nem vezetnek be létszámkorlátot, akárhányan beléphetnek Velencébe, de a jegyrendszer bevezetésével vissza akarják szorítani a látogatók számát. „Védjük Velencét, és élhetőbbé akarjuk tenni. Nem akarjuk lezárni a várost, és lehetővé tesszük a belépők előre foglalását. Talán ezzel sikerül elkerülnünk, hogy egyszerre több száz olasz vagy kínai csoport érkezzen” – mondta a város első embere.
    Úgy vélte, a turizmus nem azt jelenti, hogy a látogatók bolyonganak a városban és közben fényképeket készítenek. „Mi olyan látogatókat szeretnénk, akik az értékekért jönnek”.
    Elismerte, hogy a belépőjegy bevezetése népszerűtlen lépésnek számít. Lehetségesnek mondta, hogy később ünnepnapokon megemelik a belépő árát. Hangsúlyozta, hogy a következő tíz évre Velencének 150 millió euró állami támogatás áll rendelkezésére, miközben a város fenntartása ennél jóval többe kerül. A magas költségekre példaként említette, hogy a csatornákban lévő cölöpöket minden második évben le kell cserélni.
    A minőségi idegenforgalommal kapcsolatban hangoztatta, hogy Velence tiszta és biztonságos város. Kamerákkal felügyelik az utcákat, tereket. Megtöltötték fiatalokkal a városi rendőrség állományát, és a történelmi városközpontban számtalan civilruhás biztonsági ember segít a közrend fenntartásában.
    Luigi Brugnaro szerint Velence nem szellemváros: 48 ezer az állandó lakhellyel bírók száma.

Forrás: mti