Néhány napja jelentek meg a hírek arról, hogy a komáromi akkumulátorgyárból mérgezéses tünetekkel nyolc embert kellett kórházba szállítani. Tegnap ismételten súlyos információk derültek ki az átlátszó.hu cikke alapján. Az oknyomozó portál arról ír, hogy Gödön az akkumulátorgyártáshoz használt, magzatkárósító oldószert találtak a Greenpeace emberei a szennyvízben.

 A hír kapcsán Keresztes László Lóránt, pécsi országgyűlési képviselő a mai bejelentésében elmondta, hogy ezzel a szennyezéssel kapcsolatban is megteszik a szükséges jogi lépéseket. Továbbá elvárják a hatóságoktól, hogy derítsék ki és hozzá nyilvánosságra, hogy mi volt ennek a rendkívül veszélyes szennyezésnek forrása.

A hatóságok nem képesek megvédeni a magyar emberek egészségét, ráadásul a kormányban nincs is környezetvédelmi minisztérium. Ezt a feladatot az energiaügyi miniszternek, Lantos Csabának kellene ellátnia, azonban Keresztes szerint a miniszter nem alkalmas a feladata ellátására.

Keresztes, mint az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának (FFB) elnöke rendkívüli ülést hívott össze április 16-ra az iparággal kapcsolatos problémák kivizsgálására, Szijjártó Péter és Pintér Sándor miniszterek rendkívüli meghallgatására. A tárcavezetők mellett a meghallgatásra meghívást kapnak a hatóságok, szakértők és az érintett civil szervezetek.

A pécsi képviselő emlékeztetett arra, hogy Szijjártó Péter korábban már ígéretet tett arra, hogy hajlandó részt venni egy olyan ülésen, aminek témája az akkumulátorgyártás és az akkumulátorhulladék problémája.

Keresztes Lóránt szerint sokkal erősebb jogi eszközöket kell adni a hivatalok kezébe, hogy fel tudjanak lépni a szennyező üzemekkel szemben. Illetve szigorúbb büntetésekre van szükség, amelyek összemérhetőek az adott cég bevételével, a nekik juttatott állami támogatással.

„Soha nem lehet nemzeti cél a vízkincsünk, a természeti kincseink és a termőföld feláldozása az idegen akkumulátorgyárak profitszerzése érdekében.”

– mondta el Keresztes.

A teljes bejelentést itt nézhetik meg: