Csütörtök délelőtt leplezték le Szabó Gyula emléktábláját a róla elnevezett siklósi utcában a színművész halálnak tizedik évfordulóján. – írja oldalán a Siklósi Hírek.

Új nevet kapott az Id. Kréth Imre utca Siklóson. A Magyar Kommunista Párt siklósi alapszervezetének 1945-ös megalapítója és első titkárának nevét viselő közterületet Szabó Gyula után nevezték el.

A közelmúltban újra felülvizsgálták a siklósi közterületek elnevezéseit, mivel azok nem viselhetnek olyan nevet, ami huszadik századi önkényuralmi politikai rendszerekkel kapcsolatos. A felülvizsgálatára egy bizottság alakult, ami javaslatot dolgozott ki a szükséges változtatásokra. Az Id. Kréth Imre utca nevének változtatása már szeptemberben megtörtént, most azonban egy ünnepélyes aktussal zárult le a folyamat.

Az utca első házának homlokzatán csütörtök délelőtt leplezték le Németh Sára alkotását, a tíz éve elhunyt Szabó Gyula emlékére készült emléktáblát, mellyel Buga Jakab megformálója, a Nemzet Színésze előtt tiszteleg a város.

Ha a város rangjához méltó eseményekkel összefűzzük hagyatékainkat, teljesítve kötelességünket a fiatal nemzedék számára is átadhatjuk azt az üzenetet, a csodálatos minőséget és a lokálpatrióta gondolkodást, amit elődeink is megéltek – mondta Riegl Gábor. A város polgármestere emlékeztetett: Siklóson van már Zenthe Ferenc tér, és a zeneszerző, Vujicsics Tihamér nevét is viseli utca, a testület pedig folytatja azt a munkát, mely emléket állít az arra méltó neveknek.

Mint Németh Sára képzőművész, a kerámia emléktábal alkotója rámutatott, a síkjából is kiemelkedő alkotás nem véletlenül nem újabb portré a színművészről. A művészre és a városra is jellemző tábla Szabó Gyula alakításához hűen a ló mellett az ostort is hordozza, melynek szíjai a művész monogramját formálják meg.

Kellemes emlékeket őriz a család Siklósról – mondta lapunknak Szabó Gyuláné Madarász Pálma. Az 1963-as forgatáson túl számos alkalommal látogattak a városba, volt időszak, amikor számos jártak rendezvény mellett ismerősöknél is vendégeskedtek. Kiemelte, Kovács Ferenc festőművész egykori férje egyik születésnapjára egy portét is adományozott, mely most is a lakás dísze.

A számos színdarabban és filmen feltűnő Szabó Gyula hangját több generáció is szívébe zárta; ő volt ugyanis Columbo magyarhangja, de az ő hangján szólalt meg többek között A dzsungel könyve Bagirája, Maci Laci, Eder mester a Pumukliból, dr. Bubó vagy éppen Frakk. – olvasható a Siklósi Hírek írásában.

Forrás: Siklósi Hírek

A bahir.hu oldalán folyamatosan talál siklósi híreket, információkat is.