Egy éve vezette be a Hungast nevű közétkeztetési cég a svédasztalos modellt Sándorfalván. A gyerekek azóta többféle étel közül választhatnak és maguknak szednek – írja a Telex. A Deutsche Welle most egy riportot is közölt a tapasztalatokról:

Az újfajta étkeztetés összességében hatalmas sikernek örvend. A gyerekek is élvezik, a legkisebbek is ügyesen szednek és többféle étellel ismerkednek meg. A videóban az egyik diák arról beszélt, hogy szerintük élelmiszer minősége is jobb lett.

a svédasztalos megoldás révén pedig ötödére esett vissza az ételhulladék az iskolában

A gyerekeket ösztönzik is arra, hogy ne dobják ki az ételt. Kiírják egy táblára, mennyi volt az előző napi élelmiszer-hulladék, és hogy ebből hány gyerek lakhatott volna jól.

A Hungast korábban azt közölte, hogy a nagy sikerre való tekintettel várhatóan általánossá teszik a modeltt az iskoláikban.