Átadták a horvát nemzetiségi múzeumként és faluházként működő Drávamenti Hagyományok Házát a baranyai Felsőszentmártonban vasárnap.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta: értéket teremteni, fejlesztést megvalósítani akkor lehet, ha békesség, nyugalom van, és ez igaz a nemzetek közötti és a közösségen belüli viszonyokra is.

Soltész Miklós beszédében Kodály Zoltánt idézve arról is szólt, hogy kultúrát nem lehet örökölni, az elődök kultúrája egykettőre „elpárolog”, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.

Szavai szerint a Dráva menti Felsőszentmárton lenyomata Magyarország és Horvátország történelmének, mert megszenvedte a török háborúkat, Trianont. Ennek következtében az itt élő gazdák nem tudták művelni a Dráva túloldalán lévő földjeiket, valamint a kommunizmus azon időszakát is, amikor megpróbáltak ellenséges viszonyt teremteni magyarok és horvátok között.

De itt megvan az újrakezdés lehetősége, a kultúra megszerzése újra és újra, ez jellemzi a horvát közösséget – mondta.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy ez elmúlt években több, a horvát nemzetiséget érintő fejlesztés valósult meg Magyarországon: tájházak, művelődési házak, színházak, kultúrterek, iskolák, templomok újultak meg vagy épültek.

Emellett a magyarországi horvát közösség, az Országos Horvát Önkormányzat nagy figyelmet fordított a horvátországi földrengés károsultjainak megsegítésére, épületek helyrehozatalára, diákok nyaraltatására – fűzte hozzá.

Mladen Andrlic magyarországi horvát nagykövet méltatta Horvátország és Magyarország jó kapcsolatát, fontosnak nevezte a Magyarországon élő horvát nemzetiséghez kapcsolódó, a kultúra, valamint a hagyományok ápolását szolgáló fejlesztéseket.

Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke az MTI érdeklődésére beszámolt arról, hogy a település Kossuth utcájában álló hagyományok házának kialakítására egy korábban szolgálati lakásként működő, de évtizedek óta üresen álló romos épület felújításával nyílt lehetőség.

A 120 millió forintos, abból 70 millió forint kormányzati támogatással megvalósult beruházásnak köszönhetően az épület faluházként, valamint horvát népviseleteket és olyan régi használati tárgyakat bemutató múzeumként működhet, amelyeket a fiatalok ma már szinte csak képeken, vagy filmeken láthatnak – tette hozzá.

Kép: MTI