Az idei évben az április vége Kozármislenyben a népviseletről szól a szervező Józsa Gergely Néptánc Egyesületnek, és Kozármisleny Város Önkormányzatának köszönhetően.

2024. április 18-án, 17 órakor megnyílik a Geofolk kiállítás: A világ népviseleteinek szabadtéri fotókiállítása a Művelődési Központ környezetében. A kiállítást megnyitja: Dávid Botond, a Geofolk projekt ötletgazdája, a Magyar Gyökerek Egyesület elnöke.

A Geofolk, egy Dávid Botond által létrehozott, folyamatosan bővülő adatbázis és internetes platform, amely egy gazdag és változatos fotógyűjtemény, amely a hagyományos paraszti ünnepi viseleteket mutatja be a világ minden tájáról. Oldalukon hatvan ország 250 nemzetének több mint 2700 dokumentált fotójával. Az adatbázisuk egyedülálló és éleslátó bepillantást nyújt az emberiség kulturális sokszínűségébe.

2024. április 20-án, szombaton

Népviselet Napja Kozármislenyben!

Megmutatjuk honnan jöttünk!

Öltözz Te is népviseletbe!

Amelynek során bemutatásra kerül Kozármisleny, és a vendég települések népviselete.

10 órakor indul a vendégek és a város lakóinak viseletes felvonulás a Művelődési Központtól a Flüe-i Szent Miklós templomig.

11 órakor: Szentmise a templomban, majd tértánc a templom előtti téren.

14 órakor: A délutáni program kezdetekor köszöntőkkel várják a térre az érdeklődőket, mikor is dr. Biró Károly, Kozármisleny polgármestere, majd dr. Bokor Béla, Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség elnöke, címzetes egyetemi tanár mond köszöntőt a Művelődési Központnál.

14:30 órakor: Népviselet bemutatót tekinthetnek meg, amelyben előtérbe kerül a menyasszonyi viselet, a népviseleteket bemutatja: dr. Minorics Tünde, etnográfus a Művelődési Központnál.

15 órakor: Kezdetét veszi a gálaműsor, amelynek keretén belül a vendég néptánccsoportok mutatkoznak be a Művelődési Központnál.

19 órakor: Hagyományőrző utcabál veszi kezdetét a Wery-Take Retro Band együttessel a Kozármislenyi Művelődési Központnál.

Fellépő vendégek: Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház – Pécs, Pöndöly Néptáncegyüttes – Komló, Bartina Néptánc Egyesület – Szekszárd, Máré Hagyományőrző Tánccsoport – Magyaregregy, Fünfkirchen-Leőwey Táncegyüttes – Pécs, Marica Kulturális Egyesület – Szalánta, Babarci Magyar- Német Baráti Kör Tánccsoportja – Babarc.

Települések képviseletei érkeznek: Zengővárkonyból, Hosszúhetényből, Nagynyárádról, Kína Jinan-Pingyim tartományból.

Kísérő zenekarok: Hanga Banda, Misija Tambura zenekar, Somkerék zenekar, Zengő-Várad rezesbanda, Babarci Magyar- Német Baráti Kör zenekara.

 „A Népviselet Napja egy nagyszerű lehetőség arra, hogy megmutassuk a fiatal nemzedéknek a hagyományaink egy aprócska szegmensét. Itt az alkalom, hogy elővegye mindenki a nagymamától örökölt, és eddig a szekrény mélyén őrzött népviseletet. Ezen a napon mindenki magára öltheti Kozármislenyben a származási helyének népviseletét, vagy éppen népviselet jellegű ruháját. Kozármisleny szerencsére jelentős, és színes népviseletet őriz, amit ezen a napon is örömmel viselnek a kozármislenyi lányok, asszonyok, fiúk és férfiak. Rohamosan fejlődő városunkban 2022-ben a településen élő sokféle nemzetiség, sokféle viseletet vonultatott fel a Népviselet Napján. Kezdeményezésünk az elmúlt évben nagyon aktív követőkre talált, úgy tűnik, hogy minden kozármislenyi büszkén vállalja gyökereit. Mindez érthető, hiszen nem lehet jövője egy nemzedéknek sem az elődök tisztelete, a múlt értékeinek őrzése nélkül.”– válaszolta megkeresésemre a kozármislenyi Népviselet Napi rendezvény apropóján Baumholczer Angéla, a Józsa Gergely Néptánc Egyesület elnöke.

Mutasd hát meg Te is, milyen népi ruhád lapult eddig a szekrényben! A népviseletbe öltözött résztvevőket, és természetesen a nem népviseletbe öltözött látogatókat is színes programok várják április 20-án, Kozármislenyben.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss kulturális híreket, információkat.