1952. április 12- én született Budapesten Oszvald Mária Gertrúd.  Édesanyja, Halasi Marika népszerű szubrett és gyermekszínész volt. Édesapja Oszvald Gyula, pedig a legnagyszerűbb bonvivánok egyike. Az üknagyapját Chemnitz-ből telepíteték Selmecbányára. Az egyik nagymamája lengyel bárónő volt akit a nagypapája megszöktetett. Apai nagyszülei korán meghaltak, ezért a keresztmama nevelte apját, aki asztalosinasnak tanult, de később elvégezte a zeneakadémiát. Egy testvére van, aki két évvel fiatalabb nála. Marika, már négyévesen Somaként színpadra lépett a Bánk bánban. Később is szinte mindennap bejárt szülei próbáira és az előadásokra.
Toronyugró volt, ötszörös országos ifjúsági bajnok. Úttörőként énekversenyeket is nyert.
Budapesten a Széchenyi István Közgazdasági Technikumban érettségizett. –írja róla a starty.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakán végzett, majd az Operettszínházhoz szerződött, amelynek azóta is oszlopos tagja.

Fontosabb szerepei: A mosoly országa (Mi), Cigányszerelem (Zórika, Jolán), A víg özvegy (Valencienne, Olga), Luxemburg grófja (Juliette), Marica grófnő (Liza), Cirkuszhercegnő (Miss Mabel), Csárdáskirálynő (Stázi), A montmartre-i ibolya (Violetta), Mária főhadnagy (Panni); János vitéz (Iluska); Hegedűs a háztetőn (Hódel); Viktória (Lisa San), Bál a Savoyban (Daisy), A denevér (Adél), Mágnás Miska (Marcsa), Fiatalság, bolondság (Babszi), Leányvásár (Bessy), Csókos asszony (Hunyadiné), Dr. Bőregér (Ida), Mária főhadnagy (Panni).

A 2012/2013-as évadban két rendhagyó feladat is várt rá: Rózsika, a tábori szakácsnő szerepébe állt be a retro-slágerekkel teli Neoton-musicalbe, a Szép nyári napba, valamint decembertől saját családi zenés ‘mesesójában’ ő Oszi Boszi, a repülő nagyanyó.

Bejárta az egész világot. Fellépett Münchenben, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Ausztráliában, Japánban.

Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. – olvasható az Operettszínház honlapján.

Boldog születésnapot kívánunk a művésznőnek!