A Fb algoritmus feladata alapvetően az, hogy automatikusan kiszúrja a másodpercenként posztolt nagyjából végtelen új poszt közül azokat, amik nem felelnek meg a felhasználói irányelveknek, ezért nem nagyon tud mindig pontos mesterlövészpuskaként működni, hanem néha söréteket lő a tömegbe. Ez az esetek nagy részében jól működik, de megesik, hogy teljesen megkattan, és szinte válogatás nélkül osztja a büntiket.

Ahogyan a Telex írja, Kiss László csillagász most az MTA Csillagászati és Űrfizikai Tudományos Bizottság és a Wigner Fizikai Kutatóközpont űrfizikusainak üléséről osztott meg két képet, amik az algoritmus szerint „szexuális tevékenységre való felajánlkozásnak” minősültek. A képeken egyébként pont az látszik, mint a leírás alapján sejteni lehet: néhány tudós egy asztal körül ülve egy kivetítőt néz.

Egy másik esetben Martos Gábor író a saját oldalán be akarta mutatni új, a műkereskedelem legdrágább alkotásairól szóló könyvét, az algoritmus azonban ezt is elgáncsolta. Ennek egyszerű oka volt: a borítón egy kilencéves lány látható. Pontosabban Stuart Mária Henrietta, akinek portréját Antoon van Dyck festette meg 1641-ben, a hercegnő házassága alkalmából. Újdonsült férje, II. Vilmos orániai herceg 11 éves volt, és Mária portréja ma a Szépművészeti Múzeumban van kiállítva.

Nemrégiben a mi portálunk is áldozattá vált a FB-algoritmusnak: a balesetekről szóló híreinket (leginkább azokat, amihez a gyertyás képünket használtuk) több ízben korlátozta, mivel túlzott mértékű erőszakot tartalmaz. Reméljük, sikerül a jövőben ezt a problémát rendbe tenni.