1934. április 15-én Budapesten született Bodrogi Gyula színművész.

Az ötvenes években néptáncos volt, 1958-ban szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1958 és 1982 között a József Attila Színház tagja, meghatározó színészegyénisége. 1975 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1982-től 2001-ig a Vidám Színpad művészeti igazgatója volt. 2002-ben szabadfoglalkozású színész volt, 2003-tól a Nemzeti Színház művésze.

Temperamentuma, tánctehetsége hosszú időre a zenés vígjátékok állandó hősévé tette. Jellemformáló készségét, sokoldalú színészi képességeit inkább a film, illetve más színházak kísérletezőbb kedvű rendezői aknázták ki. Ezekben az alakításaiban már ott rejlettek a későbbi karakterváltás csírái. Megtört, esendő kisemberek, hétköznapi tragédiák elevenednek meg az érett színész játéka nyomán. Sikeres színházvezető, rendez és koreografál is. –írja a Port.hu

Korábban írtunk arról, hogy kiváló színpadi szerepei mellett számtalan tévéfilmben is láthattuk és láthatjuk a mai napig. Szinkronszerepekből is bőven kijutott a kiváló színésznek.Felnőttek mellett még a gyermekeknek is a kedvence, hiszen ő szólaltatta meg Süsüt, a sárkányt. Könyvek is megörökítik sorait, amelyek elsősorban a kedvenc időtöltéséhez, a vadászathoz kapcsolódnak, de róla is írtak könyvet.

90. születésnapja alkalmából gálaműsorral köszöntik őt, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán ma. – írta meg a színházonline.

Születésnapja alkalmából a Nemzeti Magazin főszerkesztője, Kornya István beszélgetett a színművésszel, aki többek közt azt mondta, hogy „A siker és a bukás csak együtt értelmezhető”. A részletes interjú elolvasható itt.