Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet – mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a MOB szerdai sajtótájékoztatóján. A tájékoztatót annak apropóján tartották, hogy száz nap van hátra a párizsi olimpia kezdetéig.

A városligeti Millennium Házában rendezett eseményen a MOB első embere azzal kezdte beszédét, hogy kedden Olümpiában fellobbant az olimpiai láng. „Meg tudom erősíteni, amit Thomas Bach elnök úr mondott, hogy az olimpiai láng reményt ad ebben a nehéz időszakban, és remélhetőleg meghallja a világ a szavait és azt az üzenetét is talán, hogy akár tűzszünet is elérhető az olimpia ideje alatt” – hangsúlyozta Gyulay Zsolt. Ő maga is futni fog az olimpiai lánggal Marseille-ben.

A sportvezető beszélt arról is, hogy a MOB munkatársai július 12-én érkeznek majd az olimpiai faluba. Itt előkészítik a MOB-irodát, és igyekeznek előzetesen megtenni mindent, hogy a magyar sportolókat maximálisan tudják segíteni. Gyulay hozzátette, hogy a spanyolokkal, olaszokkal és portugálokkal lesznek egy blokkban a magyar sportolók, így a hangulatra „biztosan nem lesz majd panasz” a faluban.

„Rettenetesen örülünk az elmúlt időszak kvótás eredményeinek. Már most 150 kvótánál járunk, ami a legmerészebb álmainkat is kezdi felülmúlni”

– jegyezte meg. Hozzátette, hogy még sok kvalifikációs verseny van hátra, és úgy tűnik, közel lesz a létszám a 200 főhöz.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elsőként a női kézilabdázók vasárnapi debreceni kvótaszerzéséhez gratulált. „Ennél szebben nem is tudtunk volna ráfordulni az utolsó száz napra, az olimpia előtti hajrára. Húsz év után készülhetünk úgy egy nyári olimpiára, hogy négy csapatunk is ott lehet az ötkarikás játékokon, és nagyon szurkolunk férfi és női 3×3-as kosárlabdázóinknak is, akik még harcolnak a kvótákért” – fogalmazott az államtitkár.

A hazai sportirányítás kiemelt célja volt, hogy idén tavasszal minél több sportágban rendezzenek olimpiai kvalifikációs eseményeket Magyarországon, ezáltal a magyar sportolók hazai pályán küzdhessenek meg a kvótákért.

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja megjegyezte, örülni kell annak, hogy európai olimpia lesz az idén. Jelen állás szerint nem elképzelhetetlen, hogy legközelebb sokára, 16 vagy akár húsz év múlva lesz majd újra ötkarikás seregszemle a kontinensen.

A sajtótájékoztatót követően egy 2024 méteres futást is rendeztek a Magyar Olimpiai Bizottság, támogatói, a Visa, az MVM és az MBH Bank dolgozóinak részvételével a Városligetben. A futam előtti bemelegítést a vívó Rédli András tartotta, a mezőny élén pedig a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Szabó Gabriella haladt.