Megjelent az európai parlamenti választások előtti utolsó Eurobarometer felmérés az Európai Parlamenttől – írja a 24.hu. A választásokon való részvételi a hajlandóság emelkedett a legutóbbi felmérés óta. Sőt, még nagyobb is, mint a 2019-es EP-választás előtt volt.

A magyar válaszadókra koncentrálva: 65 százalék érdeklődik a 2024-es európai választások iránt, ez megelőzi a 60 százalékos uniós átlagot. A magyarok 70 százaléka mondja azt, hogy valószínűleg szavazni fog. Ami az unióról való általános vélekedést illeti, a magyar válaszadók 46 százalékának pozitív, 39 százalékának semleges, míg 14 százalékának negatív a véleményi az Európai Unióról.

A magyar válaszadók számára a közegészségügy kérdése a választások során megvitatandó legfontosabb téma. Ezt 39 százalék tartja lényegesnek, ettől nagyon kevéssel marad el a munkahelyteremtés és a gazdaság támogatása (38 %), majd Európa jövőjének kérdése (35 %) következik.

A magyarok elsöprő többsége, 77 % szerint az EU hatással van a mindennapjainkra, ugyanennyien gondolják azt, hogy az ország javára vált a tagságunk.