A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztató keretében számolt be egy országos kiterjedésű, bankkártyaadatok megszerzésére, csalásra és pénzmosásra szakosodott bűnszervezet tagjai ellen befejezett ügy részleteiről.

Bűnszervezetben, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás miatt nyomozott a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság három férfi és további 11 gyanúsított ellen, akik egy bűnelkövetői csoport tagjaiként magyarországi sértettek bankszámláján lévő összegeket szereztek meg úgy, hogy a sértettek a megtévesztés hatására megadták a bankszámlájuk hozzáférési adatait, illetve letöltötték a távoli hozzáférést biztosító AnyDesk nevű programot.

A nyomozók a minden részletre kiterjedő nyomozás és elemzői munka során azonosították a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyeket, majd 2022. november 29-én összehangolt rendőri akció keretében Budapesten, valamint Csobánkán elfogták őket. A rendőrök az elfogott csalók házaiban kutatást tartottak, ahol mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, laptopokat, valamint virtuális pénztárcához szükséges eszközt találtak és foglaltak le.

A csalók telefonon keresték meg az áldozataikat, amely során egy bank ügyfélszolgálati munkatársainak kiadva magukat kicsalták a sértettek bankkártyáinak, illetve -számláinak adatait. A megszerzett adatok ismeretében a sértettek engedélye és hozzájárulása nélkül internetes vásárlásokat, valamint utalásokat hajtottak végre. Az elutalt pénzek nem közvetlenül a csalókhoz érkeztek, hanem más emberek adataival nyitott bankszámlákra.

A két külföldi, valamint egy magyar férfi azóta is letartóztatásban van. Rajtuk kívül a rendőrök további 11 személyt hallgattak ki gyanúsítottként.  

Az online térben elkövetett bűncselekmények jellegéből adódó nehéz felderítési munkát nagyban segítette a rendőrség és az ügyészség példaértékű együttműködése. A gyanúsítottak az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással 200 millió forintot meghaladó kárt okoztak, amelynek a hatósági kényszerintézkedéseknek köszönhetően több mint a fele megtérült.

Az ügy részleteiről sajtótájékoztató keretében számolt be a rendőr-főkapitányság épületében dr. Harmati Béla r. ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, dr. Kutas Tamás c. főügyészségi ügyész, a Baranya Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője, valamint Kántor Kinga r. főhadnagy, a Gazdaságvédelmi Osztály főnyomozója.