101 pontból álló programját mutatta be Vitézy Dávid

Sokkal több van ebben a városban! Ezzel a címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid. Aki az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken Budapesten.

    A Fonó Budai Zeneházban tartott rendezvényen Vitézy Dávid 12+1 pontban foglalta össze legfontosabb vállalásait.
    Megválasztása esetén „pártemberek” helyett szakemberekkel irányítják majd Budapestet. Tízezer új megfizethető bér- és szolgálati lakást építenek. Létrehozzák a BKK-rendészetet; rendberakják és akadálymentesítik a nagyobb külvárosi csomópontokat. Öt új villamosvonal építésébe kezdenek.
    Elérik a kormánynál, hogy meginduljon a HÉV-járműpark cseréje és a vonalak felújítása. „Kiharcolják” a kórházi állapotok javulását. Új közparkok létrehozásába kezdenek és megújítják a Népligetet; élhető, zöld közterületeket, színvonalas Duna-partokat alakítanak ki. Tízszer annyi út felújítását vállalják, mint amennyi 2023-ban történt. Tízezer forintos „kultúrkupont” adnak minden budapestinek; új állatvédelmi központot és menhelyet hoznak létre. Valamint nekilátnak annak, hogy Budapesten újra legyen vidámpark.
    Vitézy Dávid kijelentette: „pártpolitikai csatározások helyett valódi városfejlesztésre van szükség Budapesten”.
    Ez azt jelenti, hogy „a mit, miért nem lehet politikája helyett a mit, hogyan lehet legyen úrrá a budapesti fejlesztéspolitikán” – magyarázta a főpolgármester-jelölt. Majd úgy folytatta: ez azt is jelenti, hogy a mindenre nemet mondás és minden létező fejlesztésnek az akadályozása, valamint a kifogásgyártás helyett a városvezetésnek egy világos vízió, stratégia mentén kell fejlesztenie Budapestet és partnerségeket kell építenie.

A folytonos panaszkodást váltsa fel a rendszerben gondolkodás


    Továbbá a „folytonos panaszkodást váltsa fel a rendszerben gondolkodás. A folyamatosan másokra mutogatás helyett koncentráljunk arra, hogyan tudunk forrásokat teremteni!”. A folyamatos országos pártpolitizálás helyett együttműködéseket kell kezdeményezni az Európai Unióval, nemzetközi befektetőkkel, a kerületekkel, az agglomerációval. És „ahol meg lehet találni Budapest érdekében a közös pontokat, ott a kormányzattal is” – jelentette ki Vitézy Dávid.
    Úgy fogalmazott, „nincs még öt évünk a folytonos gyurcsányozásra! Nincs még öt évünk Lázár János Budapest-politikájára, a lehúzott, leállított fejlesztésekre. Nincs még öt évünk arra, hogy Karácsony Gergely minden létező beruházásról elmondja, hogy miért nem jó, miért kell megakadályozni, még a legzöldebb fejlesztések kapcsán is.”


    Továbbá nincs még öt év arra, hogy „Budapestet a kormányzat elhanyagolja” – mondta Vitézy Dávid.
    Kiemelte: azért indul a választáson, mert szerinte Budapest legfontosabb problémáival valójában senki nem foglalkozik. A két nagy országos pártpolitikai oldal csatatérré tette Budapestet. Ahelyett, hogy a várost fejlesztenék, csak „egymásra mutogatás, folyamatos panaszkodás, üres lájkbajnokság” lett a budapesti politika.
    Vitézy Dávid közölte, a 101 pontból álló részletes programjának megírását 25 szakértő koordinálta és emellett 5673 budapesti véleményét vették figyelembe. A dokumentumot, amely konkrét cselekvési terv, egyfajta „állásjelentkezésnek” is tekinti.
    Hangsúlyozta: Budapest nem csak „a turista belvárosból áll”. A fővárosiak háromnegyede a körúton túl, a külső kerületekben él, mégis ezeket a kerületek magára hagyta a politika, ideje ezen változtni.
    Szerinte elszalasztott lehetőségek százai szegélyezik Karácsony Gergely főpolgármester városvezetésének elmúlt öt évét. Abból a programból, amit vállalt, sokkal több olyan ígéret van, amit nem teljesített, mint amennyit igen. Igaz az, hogy az uniós források be vannak fagyasztva, és igaz az, hogy a kormány szűkre szabja Budapest mozgásterét. De még ezzel együtt is sokkal többet lehetett volna tenni.
    Példaként hozta a Városháza parkolóját, ahol nem valósult meg Karácsony Gergely „legszimbolikusabb” ígérete, hogy ott park lesz a ciklus végére.

Vitézy Dávid vállalja, a legfontosabb buszjáratok esetében bevezetik az éjjel-nappali üzemet


    Vitézy Dávid elmondta, 2019-ben ő is Karácsony Gergelyre szavazott abban a hitben, hogy majd ő fellendíti a város fejlesztését. Ez azonban nem így lett. „Lendületes és zöld várospolitika, a leállt közlekedésfejlesztések újraindítása helyett jött a BKK élére Draskovics Tibor. „A városháza pedig egy pillanat alatt az ellenzéki miniszerelnök-jelölti kampány központja lett. És hirtelen csak és kizárólag országos politikáról szólt minden, amiről a várospolitikának kellett volna” – fogalmazott.
    Azt mondta: Budapestet a főpolgármester a kormány-ellenzék nagy háborújának szimbolikus terepévé tette, és ehhez „örömmel asszisztált a kormány is”, és létrehozott egy Budapest-ellenes minisztériumot Lázár János vezetésével.
    Vitézy Dávid a programját ismertetve a többi között elmondta: újabb lendületet kell adni a panelházak felújításának. Elsődleges fontosságúnak nevezte megvédeni Budapest épített örökségét. És megválasztása esetén indítanak egy társasházi tanácsadó irodát, amely a felújításokban segíthet majd. Valamint szeretnék elkezdeni egy mintavárosrész felépítését. Programja szerint a külső kerületekben két tucat közlekedési csomópont megújítására van szükség. Továbbá megválasztása esetén azonnal elindítana egy új villamostendert.
    Vitézy Dávid vállalja, a legfontosabb buszjáratok esetében bevezetik az éjjel-nappali üzemet. A ciklus végére a buszflotta harmada elektromos meghajtású lesz, folytatják, de felül is vizsgálják a kerékpáros közlekedés fejlesztését. A programjában szerepel a Rákóczi út felújítása. És az is, hogy 2028-tól csak elektromos taxikat lehetne forgalomba állítani Budapesten. A Hungária körúton belül a kisáruszállítást csak elektromos furgonokkal lehetne végezni.
    Vitézy Dávid programja a vitezydavid.hu oldalon érhető el.

Nemrég azt is megírtuk, hogy Brenner Koloman úgy ítéli meg, hogy Vitézy Dávid személye és szakmai elhivatottsága garancia lehet arra, hogy nem a pártközpontokból diktált megoldásokkal álljon elő. Ezért visszalépett Vitézy javára.

forrás: mti