Péntek délig 452 jelölőszervezet és 12 762 jelölt összesen 394 577 ajánlóívet igényelt a választási irodáktól

Egy nappal az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választás ajánlásgyűjtési időszakának kezdete előtt. Péntek délig 452 jelölőszervezet és 12 762 jelölt összesen 394 577 ajánlóívet igényelt a választási irodáktól. Ezt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közölte az MTI-vel pénteken.

    A választási bizottságok eddig 33 pártot, 327 egyesületet és 92 nemzetiségi egyesületet vett jogerősen nyilvántartásba a június 9-ei választásokra.
    A jelöltek és jelölőszervezetek korábban már bejelenthették igényüket az ajánlóívekre, egy íven nyolc ajánlásra van hely. Az ajánlásokat szombattól gyűjthetik a jelöltek. Az EP-listák bejelentésének határideje május 3-a 16 óra, az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek május 6-án 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat, az önkormányzati és nemzetiségi választásra. A listaállítás határideje pedig május 7-e, 16 óra.
    Az ajánlásgyűjtő íveket szombaton 8 órakor kezdik átadni a jelölteknek, jelölőszervezeteknek.
    Az NVI tájékoztatása szerint péntek délig az EP-választásra 15 jelölőszervezet, jelölőcsoport (szövetség) 84 785 ajánlóívet igényelt. Az önkormányzati választásra 282 jelölőszervezet 7858 jelöltje és listája 243 076 ívet igényelt. Valamint 4215 független jelölt 55 185 ajánlóívet. A nemzetiségi választásra 48 jelölőszervezet 902 jelöltje és listája 11 531 ívet igényelt.
    Az ajánlásokat csak a választási irodák által kiadott íveken lehet gyűjteni, azok nem másolhatók. Az íveken fel kell tüntetni az ajánló nevét, személyi azonosítóját és lakcímét. Valamint a gyűjtőnek fel kell tüntetni a személyi azonosítóját vagy a személyazonosságát igazoló hatósági igazolványának számát. Továbbá neki is alá is kell írniuk az ívet.
    Az ajánlások a választás fajtájától függően a helyi választási irodák illetve a területi választási irodák, az EP-választás és az országos nemzetiségi önkormányzati választás esetében pedig a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi. Az ellenőrzés során bizonyos csekély mértékű eltéréseket – például ha az ajánló a két keresztneve közül csak az egyiket tünteti fel, vagy helyesírási hiba található a lakcímében – elfogadnak.
    Ívenként ezer forint bírságot szabnak ki a választási irodák az elveszett, vissza nem vitt ívekért.

forrás: mti