Egy hosszú munkával töltött hét után nincs is jobb, mint a családdal kirándulni az erdőben. A pécsiek által rendszeresen látogatott Mecsek minden évszakban egyedi arcát mutatja. Ilyenkor tavasszal pedig egyszerűen felülmúlhatatlan a különböző színekben pompázó virágaival, zöldellő fáival és természetesen a mára a Mecsek védjegyévé vált virágzó medvehagymával.

A Mecsek számtalan kirándulási lehetősége közül, most a Remeterét környékére, illetve a Remeterétről egy könnyed, bárki által egy kellemes délutáni kirándulással elérhető Sós-hegyi kilátóra hívnám fel a figyelmet.

A Remeterét és Lapis között elhelyezkedő, 1988-ban átadott Sós-hegyi kilátó mindig is népszerű volt a kirándulók körében.

A Közép-Mecsekben található Remeterét könnyen megközelíthető, hiszen itt halad át a Mecseket átszelő műút, akár a rendszeresen közlekedő busszal, vagy akár személygépkocsival, hiszen kényelmes parkoló várja az autókat az árnyas fák alatt. A környezet kulturált, esőbeállóval, pihenővel, játszótérrel, padokkal, asztalokkal, tűzgyújtási lehetőséggel várja a túrázókat. A felsorolás után nem is lehet csodálkozni, hogy a Remeterét a kirándulók által igen csak közkedvelt hely. Tehát készüljünk fel arra, hogy egyéni és csoportos túrázókkal, sétálókkal, kisgyermekes szülőkkel, futókkal, kutyasétáltatókkal fogunk találkozni.

A pakolóból indulva eleinte könnyed sétával indulhatunk a Sós-hegyi kilátó meghódítására. A Sós-hegy irányába a zöld+ a sárga és a kék jelzések együtt haladnak.

Turistajelzés

A könnyed húszperces séta után útjelző terel bennünk a helyes irányba. Innen viszont már alattomos emelkedő megmászásával jutunk a kilátóhoz. No, de erre fel is készülhettünk, hiszen a kilátók mindig is a csúcsokra épültek. Így van ez a Sós-hegyen is.

Sós-hegyi kilátó innen már csak 400 méter.

Mégis érdemes megtenni ezt a 400 méteres utat a táblától, mert a Sós-hegyi kilátó tetején páratlan panoráma tárul elénk.

A Sós-hegy 514 m-es magaslatán álló, kőből épült kilátó, amely 1988-ban épült Buzás Endre tervei alapján, nem régen esett át egy komoly felújításon. Formája római őrtoronyra emlékeztet, jó tudni, hogy a Római Birodalom idején itt húzódott az őrtornyokkal ellátott limes.

A Sós-hegy tetején található kilátóból szép panoráma tárul a Tubesre, a Jakab-hegyre, Orfűre és Pécs városára. A kilátó környezetében szalonna sütőhely is található, kihelyezett szemétgyűjtővel, asztalokkal, padokkal, így bátran tervezhetünk ide akár egész napos szabadtéri programokat is.

Sós-hegy és környéke.

Ne feledjék, hogy a kirándulás kellemes fizikai és mentális felfrissülést jelent az emberi szervezet számára.

Tanulmány mutatta ki, hogy a növények által termelt fitoncid vegyületek, amelyek a fertőzések ellen védik őket, az emberi immunrendszerre is jótékony hatással vannak. A természetjáráshoz kapcsolódó testmozgás is szintén betegségmegelőző hatást gyakorolhat az emberi szervezetre.

Ilyenkor, a komoly húsvéti falatozások után pedig egyáltalán nem elhanyagolható, hogy a túrázás során kifejtett mozgásnak jelentős zsírégető hatása van, és a megfelelő intenzitású sétával csökkenthetjük a kilóinkat, illetve jó eséllyel megelőzhetjük a cukorbetegségeknek és szívbetegségeknek a kialakulását is.

Kellemes túrázást, kellemes sétát, kellemes kirándulást kívánok! Váljék egészségükre!

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál zöld, és közéleti híreket, információkat is.