Május végén, Kaposváron négy napig lesznek megcsodálhatók a színes hőlégballonok a 43. Magyar Hőlégballon Nemzeti Bajnokság, I. Rippl-Rónai Kupa programjának köszönhetően.

A Magyar Ballon Szövetség szervezésében lebonyolításra kerülő látványos verseny 2024. május 23-24-25-26 napokon csalogatja ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus (MATE) versenyközpontjába a megmérettetés résztvevőit, illetve az érdeklődőket.

Programok:

2024. május 23.
13:00- bejelentkezés
17:00- fő verseny eligazítás
18:30- fáklyás felvonulás, ünnepélyes megnyitó
2024. május 24-25.
5:00- verseny eligazítás, verseny repülés
17:00- verseny eligazítás, verseny repülés
2024. május 26.
5:00- verseny eligazítás, verseny repülés
12:00- Eredményhirdetés, ünnepélyes záró

A hőlégballonozás egy igazi egyedülálló élményt kínál, amelyben utasként lebeghetünk a föld felett és élvezhetjük a táj lassú és békés megtekintését. Ez a típusú repülés egyesíti a kalandot és a békét, lehetővé téve az utasok számára, hogy különleges perspektívából csodálhassák meg az alattuk elterülő világot. A hőlégballonozás nemcsak a táj szépségének megcsodálására ad lehetőséget, hanem egyfajta meditatív élményt is nyújt, ahol az ember elszakadhat a mindennapi élet zajától és nyüzsgésétől, miközben olyan perspektívából csodálhatja meg lakóhelyét, mintha madárként suhanna el felette.

A magyar hőlégballonozás az 1970-es években kezdődött el hazánkban. Azóta a sportrepülés minden szakágának lett saját szövetsége, amely az adott légi sport kategóriában tevékenykedőket összefogta, csak a legősibb, vagyis az első légi járművel repülőknek nem, amellyel ember a magasba emelkedett.

Ennek, a minden szempontból hiánypótló szövetségnek a megalapítását évekkel ezelőtt elhatározták, de végül mégis csak a 2020-as évben jött el a pillanat, amikor az egységes szerkezetbe foglalt Alapító okiratot az alapítók, és a magyar ballonsport szereplői összefogásának, érdekképviseletének szempontjából gondosan megírták, és a Budapest Környéki Törvényszékre bejegyzés céljából be is nyújtottak.

A hőlégballonozás Magyarországon egyre népszerűbb kikapcsolódási forma, mert egy igazán különleges élményt nyújt mindazoknak, akik szeretik a magasból szemlélni a világot. Ez a tevékenység, ami az ég és föld határán helyezkedik el, egyedülálló lehetőséget kínál a természet és az ember alkotta tájak csodálatos panorámájának megtekintésére. A magyar légballonozás története a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor az első ballonrepülések megtörténtek. A légballonozás története Magyarországon több évtizedes múltra tekint vissza, és az évek során jelentősen fejlődött, mind a technológia, mind a biztonsági szabályok tekintetében. A hőlégballonok, melyeket gyakran színes és látványos mintázatok díszítenek, nem csupán a levegőben lebegés élményét nyújtják, hanem egyben a magyar kultúra és történelem egyedi aspektusait is bemutatják. Magyarország földrajzi adottságai rendkívül alkalmasak a hőlégballonozásra. A változatos táj, amely magában foglalja a dombvidékeket, alföldeket és a nagy folyókat, mint a Duna és a Tisza, a Balaton környékét, a Bükk-hegységet vagy a Puszta lenyűgöző látványt nyújtanak a magasból, így a hőlégballonozás nem csak szórakoztató, hanem egy felejthetetlen élményt is nyújtó kikapcsolódás.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál baranyai, és Baranyán túlról érkező híreket, információkat.