Az idei év májusában már 16. alkalommal várja a növények szerelmeseit a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertje a Pécsi Dísznövény Kiállítás és Vásár alkalmából, melynek idei fő témája a roveremésztő növények, de a helyszínen lesz szaktanácsadás és természetesen növényvásár is. – olvasható a Pécsi Tudományegyetem online magazinjában.

Az érdeklődőket május második hétvégéjén, 11-én és 12-én 10.00-18.00 óra között várják az Ifjúság úti campuson található Botanikus Kertbe, ahol a gyűjtemények megtekintése mellett lehetőség lesz dísznövények, illetve növényekből készült termékek megvásárlására is. Az idei esemény tematikája a rovaremésztő növények köré szerveződik a Magyar Rovaremésztő Növény Természetvédő Társaság jóvoltából.

A Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjének történetéhez tartozik hogy a  park 1912-től  a jezsuita Pius gimnázium kertje volt. Botanikus kertté való fejlesztése 1952-ben kezdődött el az akkori Pedagógiai Főiskola Biológia Tanszékének megalapítását követően.
Szakmailag jelenleg a PTE TTK Ökológiai és Növénybiológiai Tanszékekhez, gazdaságilag pedig a Kancellária Üzemeltetési és Beszerzési Igazgatósághoz tartozik.
A területet 1989-ben nyilvánították helyi jelentőségű természetvédelmi területté.

A 6,85 hektáros kert gyűjteményeiben jelenleg több, mint 5000 féle növény található, ebből a szabadföldi gyűjteményekben kb. 2200, az üvegházakban kb. 2800. Az előforduló védett, vagy fokozottan védett fajok száma: 350. A kertben megfigyelt 66 állatfajból 60 védett.

2011-ben és 2015-ben két KEOP pályázat keretében közel 400 millió forintból újult meg a kert.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss pécsi, baranyai híreket, információkat.