A víz jelenléte az egyik oka, hogy a Földünkön élet fejlődhetett ki. A nyári forró napokon jól érzékelhető bárki számára, hogy víz nélkül az élőlények elpusztulnak.

A Föld bolygón található vízkészlet többsége sós víz, ezek az óceánokban, és a tengerekben találhatóak. A sós víz az emberi szervezet számára csak akkor válik fogyaszthatóvá, ha el tudja vonni belőle a sótartalmat. A nem sós, úgynevezett édesvíz nagyobb része a föld alatt és az állandóan fagyott sarki jégtakaróban van.

A Föld összes vizének mindössze 3% -a édesvíz. Még meghökkentőbb tény, hogy ennek mindössze csak az 1% -a áll a rendelkezésünkre.

A Földön található szárazföldi felszíni édesvíz-készlet nagy része folyók és tavak formájában van jelen. Ezek környezetében különösen gazdag élővilág alakul ki. Az emberek ivóvízként és energiatermelésre is használják a folyókat.

A mindennapi vízhasználat befolyásolja a tavaink és folyóink fenntarthatóságát. A szennyezés, a túlhalászat, a bányászat és a gátak mind-mind veszélyeztetik a folyókat és tavakat, valamint a tőlük függő közösségeket és ökoszisztémákat.

Az emberek sajnos szennyezik is a vizeket, és emiatt az élővilág is jelentősen károsodik.

Az emberek a folyókat sajnos nem csupán jó célokra használják, hanem nagyon sok esetben a szennyezett víztől, szeméttől, vegyszerektől is a folyók által akarnak megszabadulni. A Földnek nagyon sok országában még napjainkban is a gyárakból a közeli folyókba vezetik a már nem hasznosítható, sok esetben vegyi anyagokat tartalmazó szennyvizet.

A folyók melletti szántóföldek műtrágyázása, a rovarirtók használata, a kirándulók szemetelése mind-mind szennyezés. A folyók szennyezésével pedig állatok és növények közösségeiben okoznak sokszor helyrehozhatatlan károkat.

Nagyon sok szennyezés elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel, és felelősségteljesebb gondolkodással.

Néhány egyszerű példa arra, hogy mit is tehetünk a természetes vizeink védelméért:

1. Használjunk kevesebb vegyszert!

A mesterséges módon előállított, rengeteg vegyszert tartalmazó tisztítószerek nagyon drágák, és vannak közte olyanok is, amelyek az egészségre káros anyagokat tartalmaznak, ami különösen fontos, ha kisgyermek is van a családban. Keressünk természetes megoldásokat! Használjunk a fürdőszoba tisztán tartására ecetet, zsíroldásra pedig a citromlé remek választás. A sütőt szódabikarbónával és ecettel tudjuk szépre súrolni. Mosószer helyett kiváló a mosódió, az öblítő helyettesíthető természetes mosóparfümmel.

2. Figyeljünk, hogy mit öntünk a mosogatóba!

A háztartásunkban próbáljuk meg lecsökkenteni a vegyszerek használatát, és főképpen azokat se a mosogatóba, se a WC-be ne öntsük. A használt sütőolajat se öntsük a lefolyóba, mert veszélyes a vízi élővilágra. Inkább vigyük a gyűjtőhelyre!

3. Gyógyszert ne dobj a WC-be!

A gyógyszertárakban kihelyezett gyűjtődobozokban elhelyezheted a lejárt gyógyszereket, ezeket semmiképpen sem szabad kidobni a kukába vagy a WC-be.

4. Vegyszerek nélkül mosd le az autódat!

Az autómosás, és öblítés során a vegyszerek lefolynak a csatornába. A csillogást elérhető ecettel, és még a környezetet is védjük, plusz a felesleges kiadástól is megkíméljük a pénztárcánk.

5. Autó karbantartás!

Ha csöpög az olaj az autóból, azonnal vigyük szerelőhöz. Az autókban használt olaj az egyik legkárosabb anyag, a kifolyt olaj az esővel a csatornába, majd folyóba kerülve komoly környezeti károkat okozhat a folyók élővilágában.

6. Strandoljunk kozmetikum nélkül!

A naptej, a szappan, a sampon olyan káros vegyi anyagokat tartalmaz, amely a vízi élővilágra nézve veszélyt jelent. Gondoljunk arra, hogy ezek a vizek ivóvizet, ételt, természetes élőhelyet biztosítanak számos vadon élő állat számára.

7. Próbáljuk hanyagolni a műtrágyát, és növényvédő szereket!

A kert végébe telepített komposztálóval és biotrágya készítésével próbáljuk meg kiváltani a műtrágyát. A komposztáláskor olyan magas szervesanyag- tartalmú humuszszerű anyag keletkezik, amellyel a termőföldet lehet dúsítani. Biotrágyát készíthetünk csalán és feketenadálytő keverékének áztatásával.

Tegyünk mi is tavaink, folyóink vizeink védelme érdekében!

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál zöld híreket, információkat.