Az ökológiai lábnyom jelentését William Rees és Mathis Wackernagel kanadai ökológusok alkották meg 1996-ban. Az ökolábnyom olyan közgazdaságtani mutató, amely egy adott egyén, család, város, ország, társadalmi csoport vagy akár vállalat környezetre gyakorolt hatását méri. A definícióba beletartozik az energiaforrásaink felhasználása és a tevékenységünk által megtermelt hulladék elnyelése is.

Az ökológia lábnyom egy olyan érték, olyan közgazdasági mutató számítási rendszer, mely az adott ország, térség vagy tevékenység környezetre ható igényeit teszi egységesen mérhetővé. Azt fejezi ki, hogy mennyire használjuk fel, illetve használjuk túl Földünk javait. 

Bolygónkon egy emberre 1,8 hektár terület jut, ennél azonban sokkal egyenlőtlenebb a földi javak eloszlása. Jelenleg körülbelül 2,2 hektár terület egy ember ökológiai lábnyoma.

Hazánkban ez az érték még magasabb: egy magyar ember 3,7 hektár nagyságú ökolábnyommal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy Magyarországon sokkal több erőforrást veszünk el a Földtől, mint amennyit újrahasznosítással újra tudunk teremteni.

Most 10 nagyon egyszerű és a mindennapi életünkbe könnyen beiktatható tippet próbálok adni ahhoz, hogy a környezetünk érdekében hogyan tudjuk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat:

1, Tipp, ami a legegyszerűbb, de mindennapos, és rendkívül hatékony: kézmosás, szappanozás, borotválkozás vagy fogmosás közben zárjuk el a csapot, ne hagyjuk folyni. A környezet megóvása mellett még pénztárcánkat is kíméli.

2, Tipp se nem nehéz, se nem bonyolult, hiszen mindössze csak hulladék mennyiségének csökkentése és a környezetünk tisztán tartása a célja. Ehhez iktassuk be az életünkbe az újrahasznosítást. Az mellett, hogy próbáljuk meg elhagyni az egyszer használatos dolgokat és szerezzünk be helyettük újrahasznosíthatókat, az egyszer használatos csomagolásokat legalább még egyszer használjuk fel.

3, Tipp már egy kis kényelmetlenséggel jár, mert most itt az ideje, hogy gyakrabban hagyjuk otthon az autót, és helyette gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel közlekedjünk. Ennek is megvannak az előnyei: fittebbek lehetünk, új ismeretségeket köthetünk, és a környezetünket is kíméljük

4, Tipp is az izmaink megmozgatásával valósítható meg. Használjuk kevesebbet a liftet, és többet lépcsőzzünk, nem csak energiát takarítunk vele meg, de növelni tudjuk az
állóképességi is.

5, Tipp, ami ismét megmozgat bennünk, mert nagyon megszoktuk az online vásárlás kényelmét. Helyette hazafelé menet a boltban veszi át vagy meg az árut, így aktívan hozzájárulhatunk a felesleges CO2 kibocsátáshoz, és a felesleges csomagolóanyagok használatához. A boltban való böngészés még környezetbarát is.

6, Tipp, hogy térjünk vissza a jó öreg varráshoz! Ne dobjuk azonnal a szemétbe az elszakadt ruhát, mert a legtöbb ruhadarab néhány öltéssel megmenthető vagy akár átalakítható

7, Tipp a gyomrunkat érinti, de az egészségünket szolgálja. Nagyon magas az állati fehérjefogyasztás, nem kell azonnal vegánná válnunk, de ha kevesebbet és ritkábban eszünk húst, a húsmentes napok már az is jelentősen csökkenti a környezeti ártalmat.

8, Tipp, hogy soha ne menj éhesen bevásárolni, mert ilyenkor hajlamosak vagyunk a felesleges élelmiszerek beszerzésére. A fölöslegesen vásárolt étel a hűtőszekrény megromlik, ami aztán a szemétben végzi. Indulás előtt egyél, és írj bevásárló listát! Vásárolj tudatosan!

9, Tipp, az otthoni főzés során is rengeteg felesleges energiát lehet megtakarítani. Ne nyitogassuk feleslegesen a hűtő ajtaját, ne hagyjuk nyitva hosszabb időre. A vízzel is takarékoskodjunk, folyamatosan ne tartsuk nyitva a csapot.

10, Tipp, hogy a mosáskor is rengeteg energiát, mosószert és vizet takaríthatunk meg. Érdemes minimalizálni a használatát, hiszen rengeteg vizet és áramot fogyaszt. Válasszunk energia és víztakarékos mosógépet. Gyűjtsük össze a mosnivalót, egy pár zokni miatt ne kapcsoljuk be.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss zöld híreket, információkat.