Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt meglátása szerint teljes tévút új expresszvonatot építeni a kínaiakkal.

A napokban látott napvilágot az a hír, amely szerint a Telex és az IHO értesülései alapján magasvasutat építenének kínaiak a belváros és a repülőtér közé. A vasúti szaklap úgy tudja, hogy a kínaiak a jelenlegi tervek szerint egy, a MÁV hálózatától elkülönült, jelentős részben betonlábakon, magasvasútként futó pályán futó új vasútvonalat építenének Ferihegy és a belváros közé. Ez a Telex információi szerint azt jelentené, hogy egy a MÁV-tól elkülönülve üzemeltetett, egyedi tarifás vasúti szolgáltatás jönne létre.

„Teljes, totális tévút lenne a kínaiakkal építeni a tömegközlekedési rendszertől elkülönített reptéri expresszvonatot Ferihegyre – ahogy a mai hírekben ez megjelent.

Két okból is:

1. Kész terv van arra, hogy a vasúti hálózatba bekössük a repteret. Így a különböző elővárosi és távolsági vonatok állnának meg a reptéren, egy új vonalon áthaladva a nemzetközi repülőtér előtere alatt. Ezáltal számos irányból lenne vonattal elérhető a repülőtér: nem csak a belvárosból, de Kelenföldről, a Közvágóhíd térségéből, de a vidéki nagyvárosok felől is – a térképen ez látható. Erre nem csak terv, de építési engedély is van, uniós forrásból ezt kéne megcsinálni. Elkülönült reptéri expresszvonatot építeni kínai hitelből ehhez képest őrült pazarlás volna és mivel csak a belvárost érné el, leginkább a turistákat szolgálná.

2. Budapestet nem szabad Kína játszóterévé tenni. Láttunk már tervet Budapesten sok évvel ezelőtt is végig “lábakon” vezetett kínai reptéri magasvasútra, ami nem a meglévő MÁV-hálózatra épített, hanem önálló új infrastruktúrán akart bejutni a reptérről – városképromboló, igénytelen és felesleges terv volt. Ott a vasút, azt fejlesszük!

Nagyon remélem, hogy az Indóház online és a Telex által nyilvánosságra hozott hírből végül nem lesz valóság – ugyanis helyrehozhatatlan hiba lenne, ha a repülőtér európai és hazai országos vasúti rendszerbe való bekapcsolása és valós, hálózatos tömegközlekedési megoldások felkínálása helyett csak egy drága kínai luxusvonat épülne a budapesti reptérre.” – írja Facebook oldalán a Vitézy Dávid.

A bahir.hu oldalon folyamatosan tájékozódhat a Baranya vármegyén túlról érkező, aktuális közéleti hírekről, információkról.