A tegnapi majálisokon meghirdetett főzőversenyek előtérbe hozták a bográcsozás, a kerti grillezés, és az esti szalonnasütések, tábortüzek időszakát.

Az elmúlt időszak esőzései okán a Nébih – Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2024. április 25-től három vármegyében is visszavonta a tűzgyújtási tilalmat.

A korán érkező nyáriasan meleg időjárás viszont egyre jobban kiszárítja a talajt és a környezetet, így aztán rohamos tempóban közelít felénk újra a tűzgyújtási tilalom ideje, amikor is sokan állnak a kerti grill vagy éppen a bográcsozó hely előtt, hogy most akkor vajon szabad tüzet gyújtanunk vagy nem?

A Nébih válasza egyértelművé teszi a kérdést:

Abban az esetben, ha saját, belterületen található kertünkben szeretnénk tüzet gyújtani, vagy grillsütőt használni, azt a tűzgyújtási tilalom idején is megtehetjük, de jól gondoljuk át.

Tűzgyújtási tilalom idején az erdők, cserjések és gyepek ki vannak száradva, egy elszálló izzó zsarátnok több száz méterrel arrébb is meg tud gyújtani mindent.

Ha lehet, akkor használjunk inkább villany vagy gáz grillt a sütéshez, gáz égőfejet vagy főzőlapot a főzéshez.

Ha mégis nyílt lángot, faszenes grillt használunk, az általános égetési szabályokat kell betartanunk, amik röviden a következők:

  • minél kisebb tüzet rakjunk, kerüljünk a nagy lángmagasságot
  • nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, még ki nem hűlt parazsat, hamut;
  • gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz készenlétben tartására, pl. víz, homok;
  • a tevékenység befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy elaludt.

A kérdéseket továbbra is a komment@nebih.gov.hu címre várjuk. A válasszal szerdánként jelentkezünk.

#Nébih #kérdezdaNébihet #aNébihválaszol

A bahir.hu oldalán folyamatosan talál friss híreket, információkat.