Idén is rengetegen mérettetik meg magukat Baranyában is

Lezárult a 2024 június 9-én vasárnap tartandó helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek jelentkezési és ajánlás leadási határideje. Mint ismeretes, ahhoz, hogy a jelöltek rajtvonalhoz állhassanak szükséges a meghatározott mennyiségű ajánlások leadása. Idén is rengetegen mérettetik meg magukat Baranyában is. Azonban akad olyan település, ahol csak egy polgármesterjelölt van, így az ő megválasztása már biztosnak mondható. Így van ez a városok közül Siklóson, ahol Riegl Gábor egészen biztosan polgármester lesz a következő ciklusban is. De vannak falvak is ahol mindössze egy jelölt indul a posztért, ilyen például Alsómocsolád is, ahol Dicső László, aki 1990 óta vezetője a közösségnek. De többek közt Aranyosgadányban, Mecsekpölöskén, Ágon, Kemsén, Babarcon, Baranyaszentgyörgyön, Bogádon, Csarnótán, Köblényben is csak egyetlen jelölt van.

Pécsett öt kihívója is van a Péterffy Attila jelenlegi polgármesternek, a Fidesz Dr. Csizmadia Pétert indítja, a Mi Hazánk Dr Sándor Zoltánt. De rajtuk kívül Bognár Szilvia indul egyesületi színekben, valamint Lajos Milán és Szentgyörváry Péter függetlenként.

Komlón ennél egyszerűbb a kép, hiszen a jelenlegi polgármester, Polics József(Fidesz-KDNP) kihívója Dr. Barbarics Ildikó. Aki a Komló Összeköt, az MSZP, Momentum, Jobbik és a DK támogatását bírja.

Szigetváron két kihívót is kapott Dr. Vass Péter, Fazekas Róbert(Fidesz-KDNP) és Dr. Barka Tamás(független) személyében.

Több olyan település is van ahol kettőnél is többen gondolták úgy, hogy megmérettetik magukat, mint polgármesterjelöltek. Például Abaligeten, Tésenfán, Ligeten négyen, Alsószentmártonban és Óbányán hatan indulnak a polgármesteri székért.

Több olyan község is van ahol két jelölt küzd meg egymással, ilyen többek közt Magyarhertelend, Orfű és Mánfa is. Mánfa abból a szempontból lehet érdekes, hogy a jelenlegi polgármesteren kívül indul Hohn Krisztina is, aki 2018-tól egy cikluson keresztül országgyűlési képviselő volt.

Ami az idei választás érdekessége, hogy ugyan június 9-én dönt a település az új polgármester és képviselők személyéről, azonban a mandátumuk hivatalosan csak október elsején kezdődik. Ezért ez a választás ebből a szempontból mindenképpen rendhagyó lesz és érdekesnek mondható. Hiszen azokon a településeken, ahol úgy döntenek, hogy a továbbiakban nem kívánnak bizalmat adni a vezetőségnek, a régiek még hónapokig szinte bármilyen döntést meghozhatnak.

A honlapon követhető, hogy melyik településen kikre lehet majd szavazni.

Korábban írtunk arról, hogy a választópolgár átjelentkezés esetén is igényelhet mozgóurnát.