Az Utcajogász, a Mindenki Pécsért Egyesület, a Pécsi Civil Lakhatási Szövetség és A Város Mindenkié Pécs a lakhatás, valamint a szociális jogok témájában szervezi meg kétnapos programját május 10-én és 11-én, és szeretettel vár minden pécsi és Pécs környéki érdeklődőt.

A négy civil szervezet együttműködése az idei év elején indult. A közös munka célja a pécsi lakhatási szegénységben érintett emberek helyzetének javítása. Ennek kiemelt pontja május második hétvégéje, amikor kerekasztal-beszélgetésekkel és a témához kapcsolódó vitaszínházzal várják mindazokat, akik a pécsi lakhatási helyzet ügye iránt érdeklődnek.

Fórum

A május 10-én 17:00-kor kezdődő szakértői fórumon a résztvevők bemutatják az Önkormányzati Lakhatási Minimumot, amelyet lakhatással foglalkozó civil szervezetek állítottak össze a 2024. június 9-én megtartandó önkormányzati választásokon induló jelöltek számára. Az anyag palettát kínál olyan lakáspolitikai intézkedésekből, amelyekkel egyenlőbbé, megfizethetőbbé tehető a lakhatás többféle célcsoport számára. A dokumentum célja, hogy a jelöltek az abban felsorolt lakáspolitikai intézkedések közül minél több mellett elköteleződjenek, megválasztásuk esetén pedig az intézkedéseket megvalósítsák. A fórum helyszíne a VOKE Vasutas Művelődési Ház lesz, a forum résztvevői pedig Somogyi Eszter (Városkutatás Kft.), Konkoly-Thege Júlia (A Város Mindenkié Pécs) és Lukács György (Habitat for Humanity Magyarország).

Ezt követően a közönség egy filmet láthat majd a pécsi Lánc utcai lakásfoglalókról. Ez a történet nagy vitákat gerjesztett, amikor 2021-ben a pécsi önkormányzat úgy döntött, kiüríti a 120 lakásos társasházat, ezzel több mint 70 család lakhatását téve bizonytalanná. A filmvetítést követően egy kerekasztal-beszélgetés kezdődik majd a pécsi lakhatás helyzetéről.

Vitaszínház

Május 11-én 19:00-kor kezdődik a pécsi Trafikban az Utcajogász vitaszínházi estje, amelynek fókuszában a lakhatási jog, valamint az e tárgyhoz kapcsolódó, a társadalmat megosztó kérdések állnak majd. A vitaszínház szereplői Szivák-Tóth Viktor rendező, a Szkéné drámapedagógiai műhelyének vezetője, Boznánszky Anna a Káva Kulturális Műhely színész-drámatanára, valamint szakértőkként az Utcajogász Egyesület önkéntes jogászai lesznek. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken keresztül lehet: https://forms.gle/wx5zxx8dP2tXKvQP9.