Sam Welsford diadalmaskodott a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny szerdai nyitányán. Az összetett legjobb magyarja pedig Rózsa Balázs az első szakasz után.

Karcagról vágott neki a mezőny a 166 kilométer hosszú, sík távnak, amely 340 méter szintemelkedést tartalmazott a hajdúszoboszlói befutóig.

A karcagi Filutás Viktor az MTI-nek elárulta, hogy a nemzeti csapattal szökésben szeretnék megmutatni magukat. Ez sikerült is nekik, hiszen az első szökésben ott is volt Rózsa Balázs és még két bringás mellett.

 Az MTI beszámolója szerint a borús idő ellenére sokan látogattak ki az utak mellé: magyar, szlovák, német és holland zászlót is lengetett a szél.

Ketten keveredtek bukásba korán, köztük a háromszoros világbajnok szlovák Peter Sagan, ám mindketten vissza tudtak zárkózni. Sagan végül technikai probléma miatt lemaradt.

Az utolsó száz méteren belül egy nagy bukás történt, egy magyar válogatott bringás is érintett volt.

Végül Sam Welsford bizonyult a leggyorsabbnak két olasz, Samuel Quaranta, illetve a 2020-ban három etapsikert bezsebelő Jakub Mareczko előtt. Így ő viselheti először a sárga trikót.

A 2011-ben világbajnok Mark Cavendish hatodik lett, a magyarok közül a legelőkelőbb helyezést – és ezzel a fehér trikót – Rózsa érdemelte ki.

A 45. magyar körverseny csütörtökön a Tokaj és Kazincbarcika közötti 162 kilométeres etappal folytatódik. A mezőny az öt szakasz során 851 kilométert teker és 7871 méter szintemelkedést küzd le, amíg vasárnap célba ér Pécsett.

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt