Kedden sok felhő lesz felettünk, csapadék csak kis eséllyel fordulhat elő a délnyugati határszélen. A hajnali minimumok 13 és 15 fok között alakulhatnak Baranya vármegyében. A változó irányú légmozgás mérsékelt lesz. Délelőtt folytatódik az erősen felhős, borult idő.
Kedden a délutáni órákban kissé szakadozottá válik a felhőzet, kevés napsütésre számíthatunk. A délkeleti szél mérsékelt lesz. A hőmérséklet 23 és 25 fok között alakulhat. Estére változóan felhős idő mellett 15 fok alá hűl a hőmérséklet. – ígéri a Meteo Mecsek Bonifác napjára.
Ezekben a napokban Szent Pongrác és Szent Bonifác vértanúkra, valamint Szent Szervác püspökre emlékezünk. A közép-európai, így a magyar néphagyomány is „fagyosszentek” néven tartja őket számon.

„Évszázados paraszti tapasztalat szerint – írja Bálint Sándor Ünnepi kalendáriumában – ebben az időszakban a melegedő időjárás hirtelen hűvösre fordul, sőt sokszor fagyot is hoz, amely a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti. A szorongás olyan erős, hogy szakrális kultuszuknak nincs nyoma: még szoborállítással sem remélték, hogy a fagyosszentek jóindulata megnyerhető.”

Baranya vármegyében és a Drávaszögben egyaránt ismert mondás: „Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken sem látsz.”

A bahir.hu oldalon folyamatosan, minden reggel megtalálja a legfrissebb időjárás előrejelzést.

Kiemelt fotó: Hegedüs Tünde