A #nemvagyegyedül gyermekvédelmi plakátkampányban közreműködő személyek sajtóközleményét változatlan tartalommal tesszük közzé

A gyermekkori bántalmazás következményei mindannyiunkat érintenek, a gyermekvédelem az ország közös ügye. A szociális szféra forrás és emberhiánnyal küzd, hazánkban keveset foglalkozunk a mentális egészséggel, ezért is tartjuk fontosnak a gyermekek védelmét és azt, hogy minden ember számára világossá váljon, hogy mi számít gyermekbántalmazásnak, illetve, hogy baj esetén kihez fordulhatnak a nehéz helyzetben lévők. Ennek érdekében létrehoztuk az ország első magyar nyelvű és ingyenes terjeszthető negatív gyermekkori élményeket bemutató grafikáját, amit most támogatóink segítségével 300 példányban Pécs iskolái és gyermekklinikájának részére bocsátunk.

A gyermekkori fizikai, érzelmi, és szexuális bántalmazások meghatározóak lehetnek későbbi életünkre, lelki és testi betegségeket is okozhatnak. Kutatások bizonyították, hogy minél többet ilyen élmény ér minket annál több nehézséggel kell későbbi életünk során is szembenéznünk.  A bántalmazások gyakran olyan közegben fordulnak elő, ahol a gyermek biztonságban érzi magát.  Jellemzően a bántalmazók bizalmi kapcsolatban vannak a gyermekkel. Éppen ezért a bajban lévők, sokszor csak későn, vagy egyáltalán nem jutnak segítségéhez. 

Mi azt szeretnénk, hogy minden magyar ember, és a leginkább kiszolgáltatott fiatalok is tudják mi az, ami nem történhetne meg velük és hova fordulhatnak, ha baj van. 

2023-ban egy neves külföldi alapítvány munkáját felhasználva létrehoztuk az ország első magyar nyelvű, a negatív gyermekkori élményekről szóló, jogtisztán és ingyenesen terjeszthető infógrafikáját. Most a plakát formájában minden pécsi iskoláshoz szeretnénk elvinni ezeket az információkat.

Bár, mi pécsi egyetemisták által alkotott, formális szervezet nélküli mozgalom vagyunk, elkötelezett partnereinknek köszönhetően 300 prémium minőségű, A2-es méretű plakátot tudunk biztosítani a pécsi iskoláknak és a gyermekklinikának. A plakátokon szerepel az Ifjúsági Lelki Elsősegély telefonszáma, amin ingyenes segítséget is tudnak kérni a fiatalok. Így a plakátok nemcsak figyelemfelhívást szolgálják, de segítségnyújtás lehetőségét is adják.    

A plakátok kiosztását az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ (ECSGYK) elkötelezett dolgozói vállalták. Kérjük azokat az intézményeket, akik szeretnének iskolájukban plakátot elhelyezni, hogy az alábbi linken vegyék fel a kapcsolatot a szolgálat munkatársaival. (https://ecsgyk.hu/

Az akcióban partnerünk volt: CsodaCsoport Alapítvány, Emberség Erejével Alapítvány, Drogriporter, PTE TTK Szentágothai Szakkollégium, Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ, Ifjúsági Lelki Elsősegély Lélektér Alapítvány.

A képeket készítette: Békési Áron 

A közzétett sajtófotókon szereplő csapattagok: Kozma Lilla Rita, Graffits Eszter, Békési Áron 

Nagy István – Az ECSGYK igazgatója 

Üdvözlettel: a #nemvagyegyedül csapata,

Békési Áron – PTE-ÁOK orvostanhallgató, #nemvagyegyedül projekt vezetője 

Baranyai Csenge – PTE-ÁOK orvostanhallgató

Pethő Lili –  tervezőgrafikus

Graffits Eszter – PTE-BTK szociális munka MA

Kozma Lilla Rita – PTE-KPVK szociálpedagógia BA