Néhány napra az oktatási feladataim Kolozsvárra szólítottak, ami nem zavar, nagyon szeretem és már jól ismerem a várost, és egy picit már a román nyelvvel is megbarátkoztam. Amiben pedig nincs különbség a két ország között, hogy itt is lesznek választások, méghozzá ugyanúgy egyben a helyhatósági és az EP-választások, mint Magyarországon.

Mégiscsak van egy hatalmas különbség Kolozsvár és a magyarországi települések között: Kolozsvár nincs agyonplakátolva a képviselőkkel, szinte fel sem tűnik az embernek az utcán járva, hogy választás van.

Azért csak szinte, mert egy jele azért van: a város különböző pontjain kék táblákat helyeztek el, amelyeken ott vannak a pártok plakátjai. Ezekre bármelyik jelölőszervezet elhelyezheti az anyagát, aki elindul a választásokon, és amennyire ismereteim helyesek, ezt teljesen ingyen. Ugyanakkor ez az egyetlen legitim helye a plakátolásnak, más helyekre választási plakátokat helyezni szigorúan tilos és büntetendő cselekmény.

Nekem személy szerint nagyon tetszik ez az ötlet, szerintem több szempontból sokkal jobb, mint az itthoni szabad-plakátolás:

  • Olcsóbb – gyakorlatilag 100-150 plakáttal be lehet tölteni az egész várost.
  • Környezettudatosabb – előzőhöz közvetlenül kapcsolódik, jóval kevesebb fakivágásra van szükség a kampány miatt.
  • Esélyegyenlőség – nyilván a teljes egyenlőséget ez nem garantálja, de van egy olyan felület, ahol kiegyenlítődnek az esélyek és nem az anyagailag tehetősebb pártok kerülnek előnyösebb helyzetbe.
  • Igény szerint lehet őket megtekinteni – aki szeretné megnézni a választási plakátokat, egyszerre megnézheti az összeset, aki nem, az egyszerűen nem megy oda a táblákhoz. Ez főleg a kampányidőszak végén lehet jó, amikor már biztos mindenkinek a könyökén jön majd ki a politika.

Szóval nekem tetszik az ötlet, és látnék benne rációt, hogy akár magyarországi városokban is megvalósuljon a jövőben.