A magyarok, kis nemzeti voltuk ellenére nagyon sok sikeres sportolót tudhattak magukénak az elmúlt évszázad során. A híres magyar sportolók mindig is világszerte ismertek voltak. Hajós Alfrédtól kezdve, Puskás Ferencen keresztül, Egerszegi Krisztináig nagyon sok, a saját sportágában legendának számító játékos képviselte Magyarországot a nemzetközi porondon. Viszont az elmúlt húsz évben el lehet mondani, hogy valamilyen oknál fogva a megszokottól kevesebb nagy kaliberű magyar sportoló tűnt fel. Úgy tűnik, hogy épp most kezd megfordulni ez a trend és újra egy klasszis generáció van kialakulóban, több sportágban is.

Ebben a cikkben, vendégszakértőnk, Kollár Aladár segítségével felsoroljuk a legjobb magyar sportolókat 2024-ben.

Futball – híres magyar sportolók a múltban és most megint újra

A legnépszerűbb és egyben a legfontosabb sportág nemzeti összetartozás szempontjából mindig is a futball volt. Ennek ellenére, a nyolcvanas évek óta csak egy szenvedés volt a magyar foci. Voltak kisebb reménysugarak itt-ott, de igazából csak az elmúlt pár évben, amióta Marco Rossi a válogatott edzője, változott meg drasztikusan a magyar futball körüli diskurzus.

Nyilvánvaló, hogy itt egy hosszabb folyamatnak a eredményeit láthatjuk ma beérni, hiszen már egy ideje az állam és magán szereplők, elég nagy pénzeket öntenek a futballba. Úgy tűnik, hogy ez a hozzáállás meghozta az eredményét, mert Détári Lajos óta a legjobb magyar focistát láthatjuk ma Szoboszlai Dominik személyében, ráadásul az egész válogatott egy, a maga nemében, eléggé erős csapattá nőtte ki magát, amely bizonyíthat idén nyáron az Európa Bajnokság alatt.

Szoboszlai Dominik – a Liverpool csillaga

A 23 éves Szoboszlai Dominik a Liverpool egyik legjobb játékosa és mostanra már kétségkívül ki lehet jelenteni, hogy az elmúlt negyven év legjobb magyar focistája, méghozzá úgy, hogy még a pályafutása elején jár.

A Liverpoolban elég hamar hazai kedvenccé vált, sokoldalú, kreatív játéka miatt. Az elmúlt pár hónapban sajnos sérüléssel küszködik, de remélhetőleg teljes mértékben fel fog épülni az EB-re júniusban. Ki lehet jelenteni, hogy a nemzetközileg is elismert híres sportolók közt tartják számon most már világszerte.

Jól mutatja egyébként Dominik hozzáállását az a tetoválás ami a karján van, ami a legendás liverpooli középpályástól, Steven Gerrard-tól egy idézet:“A tehetség isteni áldás, de hihetetlen akarat és alázat nélkül mit sem ér”.

Sallai Roland – a Bundesliga fenegyereke

A 26 éves szélső a válogatott kulcsembere és jelenlegi klubjában, a Freiburgban is elég jól muzsikál, függetlenül attól, hogy voltak hullámzó teljesítményű szezonjai a Bundesligában.

Kosárlabda

A második legnépszerűbb csapatsportként jegyzett kosárlabda sohase volt a magyarok erőssége, de ettől függetlenül vannak nemzetközi szinten is elismert játékosok, akik viszonylag nagy sikereket tudtak elérni top bajnokságokban és akiket érdemes szemmel kísérni.

Hanga Ádám – a híres sportolók közt

Hanga Ádám történelmet írt amikor a Real Madriddal 2023-ban Euroliga kupát nyert. Ezelőtt magyar játékos még soha nem ért el ehhez hasonló sikert a kosárlabda parketten.

Sokak meglepetésére viszont nem folytatta a királyi gardánál és átigazolt a déli szomszéd Crvena Zvezdához. A belgrádi klub ebben a sportágban az európai elithez tartozik, ezért el lehet mondani, hogy Hanga Ádám továbbra is a világ egyik top klubjában játszik.

Bár már nem fiatal a 35 évével, talán még van benne annyi, hogy még egy nagy nemzetközi sikert el tudjon érni.

Juhász Dorka – a magyar női sportolók nagy reménye

Juhász Dorka 2023-ban debütált a WNBA-ben, a Minnesota Lynx csapatában és az idény lezártával beválasztásra került az All Rookie csapatába – azaz az idény legjobb öt debütáló játékosaiból összeállított listára, amit az edzők szavazataival állítanak össze.

Teny: A magyar válogatott játékosa fantasztikus szezont zárt a negyeddöntős Lynx-el, ahol nagyon hamar beépült az alapcsapatba: az alapszakaszban 38 mérkőzésen volt a pályán, átlagban 24,2 percet töltött játékban, 6 pontot dobott, 6,5 lepattanót szedett és összesen 2,6 gólpasszt adott.

Ahogyan a női kosarasok nagy része, a pécsi lány is Európában folytatta a szezon lezártával a kosarazást, méghozzá az olaszországi, Euroligában is szereplő Famila Basket Schio-nál, akikkel megnyerte az Olasz Kupát. Dorka marad a magyar női sportolók közt az egyik legnagyobb remény a jövőre tekintettel.

Olimpiai remények – magyar sportolók a finisben

Idén Párizsban rendezik az olimpiát és úgy tűnik, hogy elég nagy esély van arra, hogy a magyar sportolók maradandót alkossanak. Már csak azért is, mert a kvóta rendszer keretében páratlanul sok sportoló juthat ki a nagy versenyre. Május elején már 156 kvótánál járt a magyar bizottság és nem kizárt, hogy ez a szám növekedni fog. Potenciálisan 180-190 fős magyar csapatról beszélnek a szakértők. Mivel nem lett kiosztva még minden hely, bizonyos sportolók továbbra is éremesélyesként vannak elkönyvelve, de végül lehet, hogy mégsem sikerül mindannyiuknak kijutnia. Jelen állás szerint a legesélyesebbek a következők:

  • Szilágyi Áron – vívó
  • Milák Kristóf – úszó
  • A férfi vízilabda-válogatott
  • Koch Máté – vívó
  • A férfi és a női kardcsapat
  • Kós Hubert – úszó
  • Muszukajev Iszmail – birkózó
  • Losonczi Dávid – birkózó
  • Érdi Mária – vitorlázó
  • Márton Luana – taekwondo

Összegzés

2024 egy különleges év abból a szempontból, hogy egyszerre lesz EB és olimpia, ráadásul az utóbbit is Európában rendezik, amire már rég nem volt példa. Ebből kifolyólag el lehet azt mondani, hogy a sport nyara lesz az idei és lehetséges, hogy a híres magyar sportolók listájához majd hozzá lehet tenni egy pár új nevet is.

Természetesen vannak olyanok, mint pl. Szoboszlai Dominik akik már most egyértelműen a legnépszerűbb sportolók között vannak, de sokszor történt már a múltban, hogy az olimpiák alatt születtek meg az új nagy csillagok.

Egy másik fontos mozzanata ezeknek a versenyeknek az lesz, hogy sokan fognak fogadásokat kötni, illetve keresni a lehetőségeket a legjobb fogadási opciókra. Erre vannak az olyan profi oldalak mint a MightyTips, ahol ahol a magyar nyelvű stáb ingyenes útmutatások tömkelegét biztosítja a tudnivágyók számára. Kapcsolódj be a legjobb fogadási technológiákba és idén nyáron ötvözheted a szórakozást a pénzbeli haszonnal.