Egymást követik mostanában a magyarországi jármű- és akkumulátoripar mélyrepüléséről szóló hírek. A dél-koreai SK On egyelőre csak tesztüzemben működő iváncsai akkumulátorgyárából több mint 600, főként kirgiz származású vendégmunkást küldtek el arra hivatkozva, hogy visszaesett az akkuk iránti kereslet, az üzemben maradó magyar munkavállalók béremelési igényét pedig nem hajlandó teljesíteni a cég. – írja mai cikkében a G7.hu

Egyelőre még a járműipar területéról ugyan nem érkeztek hírek tömeges leépítésekről, de annyi már tudható, hogy a nagy autógyárakban a béremelések mértéke várhatóan elmarad az országos átlagtól, miközben tavaly bőven meghaladta azt.

„Tavaly október óta létszámstopok vannak, a kölcsönzött munkaerőt elengedik, a lejáró határozott idejű szerződéseket nem hosszabbítják meg. A beszállítói láncokban attól szenvednek a cégek, hogy azon kívül, hogy lecsökkentek, hektikusak a megrendelések, emiatt sok cégnél élnek munkaidőkeretekkel, ha tudnak” mondta a portálnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, hozzátéve, hogy nem a pillanatnyi helyzet az aggasztó, hanem hogy a cégeknél nincs jövőkép. Korábban volt A- és B-terv, most a munkaadók széttárják a kezüket – mondta szakszervezeti vezető.

Miniválság az iparban – írja a 24.hu.

A magyar ipar rossz hangulata a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján is érthető: feldolgozóipari termelés több mint negyedét (27 százalékát) kiadó autóipar termelése márciusban csaknem 12 százalékkal esett vissza. A kicsit több mint tizedét adó villamos berendezés gyártása alszektor 17 százalékkal termelt kevesebbet, mint 2023 márciusában.

2025-ben épp esedékes lesz egy újabb kibocsátási kvótacsökkentés, így idén már nincs akkora motiváció a gyártók részéről az új elektromos modellek bevezetésére. Ezek közül többen is a következő évre időzíthetnek. Mindehhez hozzájárul még az is, hogy több fontos európai piacon, például Franciaország és Németországban is a közelmúltban vezették ki vagy csökkentették jelentősen az elektromos autók vásárlásának állami támogatásait.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss híreket, információkat Baranya vármegyén túlról is.