Formatervezett, művészi gördeszkák, underground relikviák, magazinok szerepelnek egy kiállításon a Pécsi Galériában Pécsen.

Formatervezett, művészi gördeszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok szerepelnek a pénteken nyíló Art of skate – a gördeszka Kaliforniától Pécsig című kiállításon a Pécsi Galériában Pécsen.

    A Zsolnay Örökségkezelő NKft. közleményében emlékeztettek arra, hogy a május 24. és szeptember 22. között tartanak Utcára fel! elnevezéssel street és urban art fesztivált Pécsen.
    Ennek részeként nyílik meg pénteken a Széchenyi téri Pécsi Galériában a két esztendővel ezelőtt Párizsban bemutatkozó Art of skate – a gördeszka Kaliforniától Pécsig című kiállítás.
    A tárlat a gördeszkázás történetét, kulturális beágyazottságát és a művészettel való kapcsolatát mutatja be. Dizájnolt deszkákok, underground relikviákon, magazinokon és plakátokon keresztül.
    A kiállított deszkák között található AC/DC és Vasarely ihletésű is. Valamint láthatók lesznek Keith Haring amerikai pop-art és graffiti művész tribut deszkái is. A híres New York-i graffitiművész, Lady Pink, Kenny Scharf, Andy Warhol és Cleon Peterson is játékos formában mutatkoznak be ezeken a felületeken. De a tárlaton szerepel az első gördeszka prototípusa, a tokiói olimpia amerikai gördeszkás versenymeze és az idei párizsi olimpia gördeszkafutamának érmei. A fotók között az első amerikai street art fotós, Martha Cooper képei is szerepelnek.
    A kiállítás a kortárs magyar gördeszkás kultúra és művészet néhány meghatározó alakját és társulását is bemutatja. Kitekint a deszkázás magyarországi történetére is.
    A szeptember 22-ig látogatható tárlatról, illetve az addig zajló pécsi street és urban art fesztiválról további részletek olvashatók a www.pecsigaleriak.hu címen.

Korábban is beszámoltunk már a Pécsi Galéria eseményeiről itt. Tavaly márciusban a galéria adott otthont a Kunst am Strom című, nagyszabású nemzetközi kiállításnak. A kiállítás nyolc Duna-menti ország – Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia és Bulgária – művészeti életébe engedett bepillantást.

forrás: mti