Ma 2024. május 30-án, csütörtök este nyolc órától élő adásban csapnak össze az EP-képviselőjelöltek a köztelevízóban. A meghívott 11 listavezető a Várkert Bazárban csaphat össze este, a 100 percesre tervezett megszólalásban, a helyszínen nem lehetnek nézők.

Utoljára 2006-ban volt hasonló vita a köztelevízióban, mikor választás előtt hasonlóan magas szintű ellenzéki és kormánypárti jelöltek vitázhattak egymással élőben.

Az este két moderátora: Volf-Nagy Tündét és Németh Balázst lesz.

Volf-Nagy Tünde korábban Novák Katalin kommunikációs igazgatója volt, és a közmédia riportereként több nem éppen kritikus hangvételű interjút is készített többek között Orbán Viktorral.

Németh Balázs pedig évekig a közmédia híradójának arca volt, majd a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot rendező cég vezérigazgatójaként dolgozott.

„Ennyi erővel akár Bayer Zsoltot is felkérhették volna” – jegyezte meg Donáth Anna, a Momentum elnöke, aki szerint provokációnak szánták Németh Balázst.

A ma esti esemény abban is különleges lesz, mert nagyon hosszú idő után most láhatjuk ismét  kiállni választási vitára fideszes politikus, ebben az esetben Deutsch Tamást.

„Minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel kész vagyok vitázni”írta korábban Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője.

Ott lesz az EP-képviselőjelöltek összecsapásán Magyar Péter is, akit most először kapott meghívást a közmédiába, és most először szólal élőben fideszes és ellenzéki politikusokkal.

Komoly verbális csatára azonban nem lesz lehetőség, ugyanis minden jelöltnek – párttámogatottságtól függetlenül – összesen 8-8 perc megszólalási lehetősége lesz 5 hozzászólás formájában. A résztvevők első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2-2 percben fejthetik ki a véleményüket. Csak az utolsó körben lesz lehetőségük 1 percben reagálni az előttük elhangzottakra. A pártoknak kiküldött levél szerint a felszólalók eldönthetik, hogy az egyes témákhoz hozzászólnak-e, és kimerítik-e a rendelkezésükre álló időkeretet, vagy a fennmaradó idő átviszik más hozzászólásra. – írja az esemény kapcsán a Telex.

A megszólalási sorrend megegyezik a szavazólapokon szereplő sorrenddel. A 11 résztvevő balról jobbra a következő sorrendben fog helyet foglalni ma este a színpadon:

 • Huszár Viktor – Megoldás Mozgalom,
 • Ungár Péter – LMP-Zöldek,
 • Dobrev Klára – DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek,
 • Vona Gábor – Második Reformkor,
 • Márki-Zay Péter – Mindenki Magyarországa,
 • Donáth Anna – Momentum,
 • Deutsch Tamás – Fidesz–KDNP,
 • Róna Péter – Jobbik,
 • Magyar Péter – Tisza Párt,
 • Szabó Imre Bruti – Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
 • Toroczkai László – Mi Hazánk Mozgalom.

A bahir.hu oldalon folyamatosan olvashat friss, aktuális közélet híreket, információkat.