2024. június 1-én, szombaton 14 óra 30-tól a Babarci Német Önkormányzat idén nyolcadik alkalommal szervezi meg a BabArc Fesztivált!
A hagyományőrző utcafesztiválon megismerkedhetnek Babarcon a fesztiválozók a régi népi mesterségekkel, sváb babos ételeket kóstolhatnak és persze nem maradhat el a tradicionális magyarországi német fúvószene és néptánc bemutató sem. A szervezők még egyéb szuper meglepetésekkel és újdonságokkal is készülnek az idei évben is a VIII. BabArc fesztiválra.

Néhány program az idei BabArc Fesztválról:

14:30 órától Népviseletek felvonulása a Sváb utcában.

15:15 A Svábudvar kerthelyiségében: megnyitó, Babarci Óvodások műsora, gyermekek prózamondó műsora, Babarci Magyar-Német Baráti Kör Gyermek Tánccsoportjának műsora.

16:00 Varróműhely színpadán fellép a Bawazer Melodien a CD bemutató koncertjével, a Babarci Fúvószenekar, és a Kresz-Tóth duó.

16:45 A Meseudvar színpadán Lustige ScwöbemadlsDuó, amit táncház és körjátékok követnek.

17:30 A svábudvar kerthelyiségében Wemender Mannerchor, Babarci Magyar-Német Baráti Kör Ifjúsági Tánccsoportjának műsora.
19 órától Örömzene és bál várja a fesztiválozókat, ahol a UnterRockZenekar, amelynek helyszíne a Svábudvar kerthelyisége.

Babarcon 1994-ben alakult meg első alkalommal a Német Kisebbségi Önkormányzat. A célja a községben működő német nemzetiségi kulturális csoportok, német nemzetiségi oktatás, valamint a babarci diákok továbbtanulásának támogatása volt. A cél 1998-tól sem változott. Az 1998 és 2002 között dolgozó testület, akárcsak elődje, évente tanulmányi ösztöndíjpályázatot írt ki a közép-, valamint felsőfokú oktatási intézményekben tanuló babarci német nemzetiségű diákok számára.

Az önkormányzat anyagi támogatásával segítette a hagyományőrző (Német Honismereti Szakkör), illetve kulturális csoportok (tánccsoport, zenekarok, énekkar) és a falubeli intézmények (iskola, óvoda, Nyugdíjas Klub stb.) működését. Továbbá évente megrendezte a Nemzetiségi Estet, amelyen valamennyi babarci csoport bemutatkozhatott, és amely után egy kis fogadáson beszélgethettek a vendégek.

A Babarci Német Kisebbségi Önkormányzat eddigi legnagyobb beruházása az 57. út babarci kereszteződésénél található emlékmű volt, amely annak a 21 fiatal német katonának állít emléket, akik a 2. világháborúban a falu határában vesztették életüket, és ott helyezték őket örök nyugalomra 1944. december 4-én. A 2002-ben megalakult testület programjában megfogalmazta, hogy a következő 4 évben folytatja az előző két képviselő-testület munkáját, segíti megőrizni a babarci németség kultúráját és hagyományait, valamint munkájával hozzájárul a község fejlődéséhez.

Forrás: babarc.hu

A bahir.hu oldalon folyamatosan találnak friss híreket, információkat Baranya vármegyéből.