2024. június 15-én, szombaton 13 órától kerül megrendezésre Palotabozsokon a Vasúti Múzeumban a IV. Vasutasnap, az idei évben Badár Sándor vendégszereplésével. Palotabozsok egy gazdag vasúti múlttal rendelkező kis falu Baranyában, a MÁV 64-es számú vasútvonalán, ami egykor Pécset Bátaszékkel kötötte össze.

Az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő palotabozsoki Vasutasnap programjából:

13.00 Kapunyitás
15.00 Ünnepi köszöntő
15.05 Palotabozsoki Magyar Dalkőr
15.20 Cseh Dávid Péter
színész, énekes a Budapesti Operettszínház művésze
15.50 Donau Krainer zenekar műsora

17.00 Badár Sándor műsora
18.00 Zenés est Tóth Péterrel

Az állomás emeletén vasutmodell kiállítás
” A Pécsi Gyors” vasutmodellező klub
Raáb Donát vasutmodellező

Gyerekeknek légvár, trambulin, arcfestés
Büfé
Hajtányozás, Kézműves vásár
Csapatoknak főzési lehetőség

Palotabozsokon az 1911-ben átadott HÉV vonal hosszú évtizedeken át szolgálta a helyiek és az átutazók igényeit. Sajnos a szükséges komoly fejlesztések elmaradása miatt, időközben olyan erősen leromlott a pálya állapota, hogy a három szakaszból álló vasúti pálya 1997-ben, 2003-ban, majd 2009-ben a maradék szakasz is végérvényesen bezárásra került.

Az állomás hosszú évtizedekig, kifosztva, üresen állt. Egészen 2019-ig, amikor is a helyi önkormányzattal kötött megállapodás keretében valami új vette kezdetét a palotabozsoki vasút életében.

2019.  augusztus 17-én, a falunapon tárultak ki a vasútállomás ajtói Palotabozsokon, újra megnyílt a vasúti váróba és a forgalmi irodába vezető ajtó, és a rég elfeledett épületben helyet kapott egy kiállítás, amely a Vasúti Múzeum Palotabozsok nevet kapta.

A felújított helyiségekben a vasút legkülönfélébb tárgyi eszközei, valamint a falu egykori vasutasainak emlékei kerültek bemutatásra. A kiállítás teljes mértékben magángyűjtemény, de a falu és az ország több pontjáról is érkeznek folyamatosan felajánlások. Szükség is volt a támogatásokra, hiszen a belső tér után az állomás környezetének felújítását vették célba az önkéntesek.

A munka Palotabozsokon elsősorban a helyi vállalkozók segítségével, gépekkel, vasút barátokkal kézi erővel folytatódott, és mára az állomás környéke rendezett és tiszta hely lett.

2020. májusában megalakult a Vasúti Múzeum Palotabozsok Hagyományőrző Egyesület, amelynek célja a múzeum fejlesztése, gyarapítása, valamint egy Vasúti Nosztalgia Park létrehozása a településen. A palotabozsoki Vasúti Nosztalgia Park egy olyan park lesz, amelyben interaktív eszközök segítségével betekinthetnek a látogatók a régmúlt vasútjába.

Ezzel a projekttel még különlegesebbé, és még érdekesebbé válhat a Vasúti Múzeum Palotabozsokon felnőtt és gyermek részére egyaránt.

Forrás: vmphegyesulet.wixsite.com

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss híreket, információkat Baranya vármegyéből.