Pécsen, 2024. június 04-én, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából városi megemlékezést tartanak.

Idén 104 éve, hogy aláírták a Trianon békeszerződést.

A pécsiek együtt, közösen is tiszteleghetnek a nemzeti egység előtt!

Időpont: Június 04. (kedd) 11 óra

Helyszín: Pécs, Trianin-kereszt, (Hunyadi út-Kálvária út közti terület)

Baranya Vármegyei Önkormányzat

Időpont: Június 04. (kedd) 16:30

Helyszín: Széchenyi tér, majd közös séta a Kálvária-dombra, a Trianoni emlékkereszthez.

Az emlékkeresztnél egy-egy szál virág elhelyezésével tisztelgünk a nemzeti egység előtt, kérjük, hogy aki teheti, vigyen magával egy szál fehér virágot (rózsát).

Siklóson a Várkertben rendezik meg június 4-én a nemzeti Összetartozás Napját, a Siklósi Hagyományőrző Egyesület, a város önkormányzata, valamint a siklósi vár közreműködésével közös szervezésben.

Az 1920. június 4-i trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójáról 2010 óta a nemzeti összetartozás napján emlékezünk meg. A szerződés előzményeit és következményeit 2016 óta az ELTE Művelődéstörténeti Tanszék docense, Ablonczy Balázs vezetésével a Trianon 100 kutatócsoport vizsgálja. Eddigi eredményeikről 2018 őszén rendeznek konferenciát, ahol több aspektusát is feltárják majd a 20. század történelmét nagymértékben befolyásoló eseménynek.

A trianoni békeszerződés az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések Magyarországra erőszakolt rendszerének részeként, a háborúban vesztes Magyar Királyság és a háborúban győztes antant szövetség hatalmai (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország) között létrejött békeszerződés, amely többek között az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása miatt meghatározta Magyarország és Ausztria, Románia, valamint az újonnan létrejött Csehszlovákia és a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság új határait.

Az első világháborút lezáró békerendszer alapján az őshonos magyar népességből 300 ezer került Ausztriához, 3,5 millió Csehszlovákiához, 5,3 millió Romániához, 4,1 millió Jugoszláviához. A döntés 23,4 millió lakost érintett, Magyarországon az összmagyarság alig kétharmada, 7,6 millió fő maradt.

Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. – olvasható a nemzeti összetartozás napjáról az elte.hu oldalon.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál baranyai híreket, információkat.