Ötszáz-ötszáz millió forintos támogatást kap rehabilitációs eszközparkjának fejlesztésére a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem

Ötszáz-ötszáz millió forintos támogatást kap rehabilitációs eszközparkjának fejlesztésére a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem. Ezt jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

    Hankó Balázs elmondta, a magyar orvosegyetemek és a magyar orvosképzés azért világhírű és világszínvonalú, mert az oktatás, a kutatás és a betegellátás hármas egységében működik.
    Mind a felsőoktatási képzés, mind az innovációs kutatás átalakításának kulcspontja, hogy a gyakorlatot ültessük a képzés és a kutatás fókuszába.
    Az egészségügyben és a rehabilitációban is egyre jelentősebbek azok az innovációk, amelyek a betegek minél hamarabbi és teljes gyógyulását biztosítják. Ennek csúcsa a robotasszisztált rehabilitációs laborok kialakítása.
    A kormány azt szeretné, hogy mind a négy orvosegyetemen ugyanaz a technológia, technika álljon a betegek és az őket ellátó orvosok, szakdolgozók rendelkezésére.
     Ezért hozta létre a kormány az Önerő Alapot, amely ezeknek a kutatási eszközfejlesztéseknek biztosít hátteret. Eddig 14 egyetem 56 projektje kapott támogatást.
    Most a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem jut 500-500 millió forinthoz robotasszisztált rehabilitációs eszközök beszerzésére.
    
    Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja azt mondta, hogy a támogatással megújulhat az egyetem mozgásszervi rehabilitációs eszközparkja. Hiszen nemcsak a gyógyításban van ennek szerepe, de az oktatásban, a szakdolgozók képzésében is nagy előrelépést jelent.
    Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke elmondta, hogy ezek az új, csúcstechnológiát képviselő eszközök lerövidíthetik a nem egyszer hosszadalmas rehabilitációs időt, növelik a terápia hatékonyságát. Ezen kívül nagy szerepük lesz a képzés, továbbképzés területén. Hiszen a hallgatók már a legmodernebb technológiával ismerkednek meg.
    A sajtótájékoztatónak helyet adó Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinikájának igazgatója, Cserháti Péter arról beszélt, hogy a rehabilitációs ellátásban is egyre inkább megjelenik a fejlett technológia.
    Mint mondta, korábban az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetként, jelenleg a Semmelweis Egyetem klinikájaként működő centrumban három éve vált lehetővé a robotasszisztált eszközök telepítése.
    A fejlesztéseknek és a mostani támogatásnak köszönhetően Magyarország minden régiójában hozzáférnek a rászorulók a rehabilitációs ellátás legmagasabb szintjéhez. Ami továbblépést jelent a rehabilitációs programban.

További érdeke tartalmakért kattintson ide!

forrás: mti