Várható időjárás péntektől. Délelőtt az ország északi harmadán változó erősségű felhőzetből elszórtan lehetnek záporok, mérsékelt zivatargócok. A déli és nyugati országrészben eközben változóan napos idő valószínű mérsékelt felhősödésekkel, illetve a déli országrészben fátyolfelhőzettel.
Délután fülledt meleg idő várható, de országszerte változó felhősödések zavarják meg időről-időre a napsütést, és elszórtan, összességében kevés helyet érintően, de bárhol az országban kialakulhat futó záporeső, illetve késő délután, este egy-két helyi zivatargóc.
Az északkeleti országrész felett is vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet. Délen kevéssel 30 fok fölé melegszik várhatóan a levegő, míg északon ennél 4-5 fokkal alacsonyabban tetőzik a napi felmelegedés.
Éjszaka zömében nyugodt, csillagfényes idő ígérkezik. Északon, északkeleten lehet itt-ott futó csapadékgóc, de összességében kevés helyen fordul elő, kevés eső.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

péntek reggel 15,
péntek délután 30,
szombat reggel 15 fok körül alakul.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:


– Szombaton ismét a napsütés kerül előtérbe, de fátyolfelhőzet, majd mérsékelt gomolyfelhőzet megzavarhatja időnként a napsugarakat. Gyorsan melegszik a levegő, az ország zömén elérheti, sőt, egyre nagyobb területen meghaladhatja a 30 fokot a maximum hőmérséklet. A kánikulai melegben erős napsugárzással, azaz erős UV-sugárzással kell számolni! Hajnalban, reggel a nyugati térségben, az esti időszakban, az ország északkeleti harmadán, éjjel már inkább az északnyugati, északi határmegyékben látszik esély helyi záporok, zivatargócok kialakulására.

– Vasárnapra növekvő előrejelzési bizonytalansággal egy hullámzó frontrendszer érkezése körvonalazódik. A most legvalószínűbb forgatókönyv alapján egy reggeli, délelőtti, szórványos, főként az északi országrészt érintő csapadékzóna átvonulását követően kisüt a nap és folytatódik a fülledt, meleg idő, sőt a felélénkülő D-i széllel további melegedésre látszik esély. Ezután az esti időszakban labilizálódhat ismét a légkör, nyugaton és a középső országrészben megnő a helyi, de heves záporok, zivatargócok kialakulásának esélye, majd éjjel ismét csökkenhet a csapadékhajlam, és a felhőzet, de hajnalban, a nyugati határvidéket hidegfronttal érkező szél és újabb csapadékmező érheti el.

– Hétfőn – már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – elérheti térségünket a frontrendszer erőteljesebb hidegfronti szakasza. Nyugaton élénk, olykor erős ÉNY-i széllel már jelentősebb hőmérséklet csökkenésre van kilátás. Változóan napos-felhős időben több hullámban érkező, szórványosan kialakuló, de jellemzően NY-K irányban mozgó záporokra, heves zivatarokra kell készülni.

– Keddre egyelőre nyugodtabb, naposabb idő kialakulása körvonalazódik, de az esti időszakban, az északi határvidéken ezen a napon is van esély helyi záporok kialakulására.

– Szerdán nyári, meleg nap ígérkezik, este, éjjel elszórtan kis területet érintő zápor, zivatargóc előfordulásának esélyével.

forrás: eumet