Tegnap éjszaka 40, illetve ma délig további 35 esetben riasztották Vas vármegye tűzoltó egységeit a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt. – olvasható a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalos oldalán.

A legtöbb jelzés a körmendi, a szombathelyi, illetve a sárvári járásból érkezett a katasztrófavédelemhez. Néhány helyen kidőlt fák eltávolításához vonultak a tűzoltók, de többnyire az utcákat, udvarokat, illetve pincéket elöntött víz adott feladatot az egységeknek. A tűzoltók minden esetben szivattyúkkal távolították el a felgyülemlett csapadékot.

Szombathelyen, a Petőfi-telepen is utcákat öntött el, udvarokba tört be és lakóházakat fenyegetett a víz, itt az erőforrás-átcsoportosítási tervnek megfelelően a katasztrófavédelem helyszíni műveletirányító tisztjei koordinálták a helyi erők megelőző védekezését, akik a katasztrófavédelem által biztosított szivattyúk segítségével a telep legmélyebben fekvő részeiről a Galy-árokba vezették el a felgyülemlett belvizet.

A hazai, illetve külföldi vízgyűjtőkön lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására áradás kezdődött a Rába folyón, melynek szentgotthárdi szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, míg a folyó körmendi szakaszán jelenleg elsőfokú készültség van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint késő délután az északnyugati területeken növekszik a zivatarhajlam, határon túlról akár heves zivatarok is besodródhatnak viharos széllökéssel, jégesővel és felhőszakadással társulva. 

A katasztrófavédelem folyamatosan figyelemmel kíséri a vármegye folyóinak, patakjainak vízállását, a csapadéktevékenység alakulását, és felkészül az esetleges védekezési feladatokra.

Forrás: vas.katasztrofavedelem.hu

Fotó: Dénes Bálint, Hosszúpereszteg ÖTE, Stajrits Tamás tű. törm., Szombathely HTP, Szuhogyi-Balogh Nikoletta tű. fhdgy., Vas VMKI

A bahir.hu oldalán egész nap nyomon követheti a választás eseményeit, híreit, információit.