Az Európai Bizottság közbeszerzési szerződést írt alá 665 ezer adag, az állatról emberre terjedő (zoonózisos) influenza elleni vakcina szállítására. Amelynek keretében a részt vevő tagállamok hozzáférnek a madárinfluenza-járvány megelőzését szolgáló oltóanyagokhoz.

A bizottság keddi brüsszeli közleménye szerint a Seqirus elnevezésű oltóanyagot azoknak szánják, akiknél a legnagyobb a madárinfluenza-fertőzés kockázata, mint például a baromfifarmokon dolgozók és az állatorvosok. Az EU-ban jelenleg ez az egyetlen engedélyezett vakcina zoonózisos madárinfluenza ellen.
    A közbeszerzési szerződés – amely legfeljebb 4 évre szól – lehetővé teszi az egyes részt vevő országok számára, hogy a nemzeti szükségletektől függően rendeljenek oltóanyagot.
    A megállapodás biztosítja az egyes orvosi ellenintézkedésekhez való méltányosabb hozzáférést. Javítja az ellátás biztonságát, valamint kiegyensúlyozottabb árakat biztosít a részt vevő országok számára. A szerződés hozzájárul a közegészségügyi válsághelyzetekre vagy világjárványokra való uniós szintű felkészültséghez is – áll a bizottsági sajtóközleményben.

forrás: mti