Hat mezőnyben összesen mintegy 150 versenyautó áll rajthoz a pénteken és szombaton Pécsen és környékén sorra kerülő 57. Mecsek-ralin. Ez lesz a HUMDA országos ralibajnokság idei harmadik futama, amelynek keretében a Historic kategória Európa-bajnoki viadalát is lebonyolítják.

Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Markó Tibor, a futam sportszakmai főszervezője kiemelte: a legendás verseny kapcsán idén a biztonságot helyezték a középpontba. Ennek megfelelően jól felszerelt, könnyen megközelíthető szurkolói zónákat alakítottak ki és napi több mint hatszáz szervező vesz részt a futam lebonyolításában.

Hozzátette, hogy az összesen mintegy 150 autó a jelenlegi gazdasági környezetben kifejezetten nagy mezőnynek számít magyarországi viszonylatban. A hétvégén Pécsen is zajló FIA Historic Eb (EHRC) mezőnyében mintegy húsz páros mérkőzik meg kilenc országot képviselve. Köztük pedig négy magyar, ifj. Érdi Tibor, Magoss Péter, Mekler László és Dunavölgyi János jelezte a részvételi szándékát. A veteránok között a magyar historic bajnokság keretében további harminc páros érkezik legendás márkákkal a mecseki gyorsokra.

A HUMDA országos bajnokságon belül az ORB, ORC mezőnye 62 indulóval rajtol pénteken délután. Az ORB 2 és 3 keretében pénteken harmincöt induló már délre be is fejezi a küzdelmeket, rajtuk kívül pedig a „Zwei Takt Memory” betétfutam keretében nyolc Trabant 601-es mérkőzik meg egymással.

Elsőként az ORB 2 és 3 mezőnye 70, illetve 50 kilométeren 5, illetve 4 gyorsaságit teljesít a Mecsek keleti és északi részén. Délután rajtol el az ORB, ORC és a Historic mezőnye, előbbiek pedig éjszakába nyúlóan versenyeznek majd 80 kilométeren keresztül a legendás gyorsokon, így Orfű, Árpádtető, Remeterét és Hetvehely környékén.

Szombaton három helyszínen, a Golgota-Hetvehely, az Abaliget-Orfű-Árpádtető, és a Hatos-Trefortpuszta szakaszokon folytathatják a küzdelmeket az állva maradt párosok. A legjobbak a két nap alatt összesen 160 kilométernyi gyors végeztével gördülnek fel céldobogóra. Ezt egyébként a Magyarország-Svájc Eb-mérkőzés miatt késő délutánra időzítették.

Az 57. Mecsek-ralival kapcsolatban minden fontos információ megtalálható a verseny honlapján.