A legtöbb kérdés a pécsi önkormányzati választások kapcsán már eldőlt. Ugyanakkor még így is nagyon bizonytalan minden, és nagy kérdés, hogy kinek lesz végül többsége és ki milyen pozícióba kerül októberben. Összegyűjtöttünk öt olyan kérdést, ami még nyitott, és amire a választ csak a közeljövőben tudjuk meg.

1. Ki nyeri a 15. választó kerületet?

  A 15. választókerületben ugyebár szavazategyenlőség született Fürj Csaba (Jobbik) és Vörösné Deák Andrea (ÖPE) között. A kérdés nem csak egy mandátumról szól, hanem lehet a komplett többségről. Ha ugyanis a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetség ezt megnyeri, akkor a 25 mandátumból 12 az övék, és összesen egy embert kellene meggyőzniük, hogy az abszolút többséget is megszerezzék. Ha a városvezetés szerit meg, akkor sincsenek ők könnyű helyzetben, de a 10-11-es arány még mindig több mozgásteret kínál nekik, mint a 9-12-es. A jelenlegi városvezetés számára tehát kritikus pont, hogy ezt a mandátumot ne adja át a Fidesznek.

  Amennyiben a valószínűsíthető újraszámlálás nem vezet eredményre időközi választásra kerül sor. Ami felvet egy újabb kérdést: az időközi választás ugyanis teljesen független a már megtartott önkormányzati választástól, így bárki elindulhat és bárkit el lehet indíttatni. Így mindkét fél számára rendelkezésre áll a csere lehetősége, ha úgy érzik, lenne a jelenleginél esélyesebb jelöltjük. Kérdés, hogy meglépik-e. További kérdés, hogy a másik 4 közgyűlésbe bejutott szervezet kit indít, illetve elindítanak-e bárkit annak tükrében, hogy ez a szavazás a listát már nem érinti.

  2. Mit lépnek a „kicsik”?

  A választáson az összes listát állító jelölő szervezet mandátumot szerzett, így a Tiszta Kezek, a Mindenki Pécsért Egyesület, a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk. Nagy kérdés, hogy ők mit kezdenek ezzel a hirtelen jött lehetőséggel, hiszen bármelyikük a mérleg nyelve lehet ebben a helyzetben.

  Noha mind a 4 jelölő szervezet kijelentette, hogy nem fog egyértelműen beállni az egyik oldal mellé sem, hanem ügyek mentén fognak politizálni, de nagy kérdés, hogy mindegyiküknek lesz-e annyi (lelki) ereje, hogy ezt megtegye, vagy esetleg mégis odacsapódik valamelyik oldalhoz…

  3. Mi lesz Kővári Jánossal?

  A kérdés bizonyos szempontból könnyen megválaszolható: köszöni szépen, éli boldogan tovább a világát. Az azonban mégis egy érdekes szituáció, hogy a helyi jobboldal egyik legrégebben politizáló személye, egyben az egyik legismertebb karaktere nagyon könnyen kieshet legalább 5 évre a pécsi közgyűlésből.

  Erre pedig elég nagy esély van. Egyéniben ugyanis elvesztette a küzdelmet Siposné Bikali ellen. Kompenzációs listán még be lehetne tolni, ám a Fidesz-KDNP-ÖPE a sok megnyert egyéni mandátuma és a többi jelölő szervezet erős szereplése miatt mindösszesen egy listás helyet szerzett. És mivel a Fidesz polgármester-jelöltje, Csizmadia Péter nem indult egyéni körzetben, ő is csak listáról tud bekerülni. Tehát Kővárit csak Csizmadia Péter rovására lehetne a közgyűlésbe bejuttatni, szerintem ezt nem fogják meglépni.

  Még egy opció van: ha a 15. választókerület időközi választásán a Fidesz-KDNP-ÖPE hármas Kővári Jánost indítja (vagy Csizmadiát). Ezesetben győzelem esetén mindketten bekerülnek a közgyűlésbe. Ugyanakkor kérdés, hogy ez mennyire lenne korrekt a Kertvárosban élő és tevékenykedő Deák Andreával szemben, sőt, lehet, hogy még kontraproduktív is lenne a választópolgárok szemében. Szóval ez egy nagy dilemma.

  4. Hogy alakulnak az ellenzéki frakciók?

  2019-ben 5 frakcióvá alakult a városvezetői szövetség. A jelenlegi felállásban azonban az egyik csoportnak sincsen meg a frakcióhoz szükséges 3 embere. A DK-nak 2, az MSZP-nek és a Momentumnak szintén 2-2, a Jobbiknak 1 képviselője van (ami 2 lehet, ha Fürj Csaba marad és megnyeri az időközi választást), és van még Péterffy Attila és Ágoston Andrea személyében két párton kívüli ember.

  Kérdés, hogy innentől hogy alakulnak majd a frakciók. 3 frakció persze így is összerakható, de csak pártszövetségekkel.

  5. Kik lesznek az alpolgármesterek?

  Na, ez egy nagyon jó kérdés, amire egyelőre szerintem senki nem tudja a választ. Az biztos, hogy a polgármesternek van jelölési joga, így a Fidesz még akkor sem tud polgármesteri akarat nélkül alpolgármestert megszavazni, ha esetleg megszerzi a többséget. Viszont arra meg majdnem tökéletes a pozíciójuk, hogy bárkit leszavazzanak, akit Péterffy javasol.

  Jelenleg két megoldást látok reálisnak: vagy megállapodik Péterffy az összes kisebb politikai erővel az összes jelöltben, és akkor a Fidesz már nem tudja ezt megvétózni, vagy megállapodik a Fidesszel és a jelöltek között szerepel az ő egyik jelöltjük is, és akkor egységesen megszavazzák az alpolgármestereket.

  Ami még felmerülő kérdés, hogy fennmarad-e a három fizetett alpolgármesteres rendszer. Ezt korábban mind a Fidesz, mind a Tiszta Kezek jelenlegi tagjai, mind a Mindenki Pécsért Egyesület bírálta, így logikusnak tűnik, hogy hosszú távon ez végül kivezetésre kerüljön.

  +1 Feloszlik-e a közgyűlés idő előtt?

  Összeesküvés szintjén, de érdemes eljátszani a gondolattal: hogyha egy nagyon lehetetlen helyzet jelenik meg Pécsett, akkor nem lehetséges-e, hogy a többség az új választások mellett dönt és a Közgyűlés feloszlatja magát? Tulajdonképpen olyan szempontból logikus, hogy akkor megadatna a lehetőség, hogy valamelyik erő egy simább győzelmet érjen el.

  Véleményem szerint ugyanakkor erre nem fog sor kerülni. Szerintem a Fidesznek ez nem érdeke, ugyanis ha egy következő választáson esetleg egy szélesebb körű összefogást próbálna meg kialakítani a jelenlegi városvezetés, akkor komoly mandátumoknak veszíthetne a helyi jobboldal, főleg, mert azért az időközi választásokon a Fidesz szenvedett már el váratlan vereségeket.  

  De a jelenlegi városvezetés is nagyot kockáztatna ezzel, ugyanis van számukra is egy potenciális veszélyforrás: a Tisza Párt, akik még nem építették ki a baranyai szervezetüket, de ez csak idő kérdése. És ha az időközi választásokra összeszedik magukat annyira, hogy önálló entitásként elinduljanak, az minden bejutó számára veszélyt jelent.

  Látható tehát, vannak még kérdések, de egy biztos: ezek legkésőbb őszre eldőlnek. Aztán meglátjuk, milyen a közös munka.