Tudják, hogy miért gyűrűzik a madarakat? Hogyan fogják be őket? Milyen eszközöket használnak a gyűrűzéshez? Mi szerepel a gyűrűkön? Mekkora egy madárgyűrű?

Amennyiben mindez érdekli, akkor mindezekre a kérdésekre megkaphatja a választ és akár még madarat is tarthat a kezében a Duna-Dráva nemzeti Park és Fehér Gólya Múzeum 2024. június 22., szombati, A madárgyűrűzés titkai eseménye segítségével.

A madárgyűrűzés titkai túrát a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa vezeti. A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.

Amiről még indulás előtt fontos gondoskodni: az időjárásnak megfelelő öltözék, szúnyogok és kullancsok elleni védekezés.

Fontos, ha a résztvevők tudják, hogy A madárgyűrűzés titkai programon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A résztvevők a programon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a DDNPI weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a DDNPI kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.

Helyszín: Fehér Gólya Múzeum (Kölked).
Időpont: 9.00 óra.
A program időtartama: 2-3 óra.
A túra hossza: kb. 2 km. Részvételi díj: 1000 Ft/fő.

Információ: Fehér Gólya Múzeum
E-mail: info@fehergolyamuzeum.hu, Tel.: 30/846-6020.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság általános adatkezelési tájékoztatóját az alábbi linken ismerheti meg: https://ddnp.hu/adatvedelem

Duna-Dráva Nemzeti Park

A Duna-Dráva Nemzeti Park a két névadó folyó mentén, közel 50.000 hektár területen húzódik. A folyókat övező tájak képét a víz munkája alakította ki. Az ártéri területeken rendkívül változatos élőhelyek találhatóak, sok védett és ritka növény- és állatfajjal. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területe a két nagy folyón kívül egész Dél-Dunántúlra kiterjed, magába foglalva öt tájvédelmi körzetet és 19 természetvédelmi területet. A védett területek nagy része egyúttal az EU ökológiai hálózata, a NATURA2000 részét képezi.

A Nemzeti Park tájegységei

Gemenc

A Duna-menti Sárköz területén található Gemenc ártéri növényvilágának meghatározó társulásai a bokorfüzesek, a puha- és keményfa ligeterdők. Állatvilágának kiemelkedő értékei a védett jégmadár, a fokozottan védett rétisas, a fekete gólya és a kerecsensólyom. Gemenc híres a kiváló gímszarvas és vaddisznó állományairól. Területét átszövik a „fokok”, melyek részben természetes, keskeny csatornák. Ezeken keresztül biztosították hajdan a belső területek elárasztását, mely az erdő és az ott élő gazdálkodók megélhetését segítette.

Béda-Karapancsa

A Béda-Karapancsa a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értéket képviselő élőhelyeit foglalja magába. Itt van hazánk rétisasok és fekete gólyák által egyik „legsűrűbben lakott” területe. A háborítatlan ártéri erdők mélyén zavartalanul pihennek meg a gémfélék, kis és nagy kócsagok, kanalas gémek.

Dráva

A Dráva és mellékfolyóinak árterét, valamint a holtágakat galériaerdők kísérik. A folyó halfaunája rendkívül gazdag, ritka fajok is előfordulnak. A Dráva homok- és kavicspadjainak kiemelkedő jelentőségük van, hiszen ezek a part mentén élő madarak kedvelt tartózkodási és költési helyei. A lefűzött morotvák nádasaiban népes szürkegém, bakcsó, kis kócsag telepek húzódnak meg. A dús lombú erdőkben fekete gólyák, rétisasok fészkelnek.

A természeti értékek megismerését, az érintetlen vadon élményének átélését a bemutatóközpontok és a változatos, élményt adó programok segítik a gyalogtúráktól a kenutúrákon át a barlangi kalandtúrákig.

Forrás: magyarnemzetiparkok.hu, ddnp.hu

A bahir.hu oldalon folyamatosan nyomon követheti az aktuális híreket, eseményeket.