Repülj a múltba a Múzeumok Éjszakáján! A pécsi világörökségi helyszíneken június 22-én éjjel színészek keltik életre az ókori Sopianae-t, lesznek kézműves foglalkozások, ókori játékok, fotózkodás korabeli és katonai ruhákban, valamint éjszakai misztikus fejlámpás tárlatvezetés – írja közleményében a Zsolnay Örökségkezelő.

18:00-23:30 óra között Artes et artifica címen a Cella Septichora Látogatóközpontban kreatív foglalkozásokkal keltik életre a római díszítőművészetet. Lesznek kézműves foglalkozások, arts and crafts workshopok, készíthetünk mozaik-, ékszer- és ókori gyerekjátékot, valamint ki lehet próbálni a gyöngyplasztikát is!

Szintén a Cella Septichora Látogatóközpontban elevenedik majd meg a föld alatti világ évszázados falai között az antik nekropolisz. Színészi játék hívja életre az ókori sopianae-i temető jellegzetes alakjait, így mesélve a valaha itt éltek történetéről. A Cella Septichora síremléknél találkozunk a halottat utolsó útjára kísérő mimusszal, aki a római temetési szokáshoz híven elnagyolt mozdulatokkal, tréfás szófordulatokkal eleveníti fel az elhunyt személyét. A Korsós sírkamra emlékkápolnájában megelevenedik a gyászoló özvegy, akinek könnyein át mindent megtudunk a későrómai halálhoz való viszonyról, temetkezési szertartásról. Téglasírok, szarkofágok terében életre kel az ókori temető jellegzetes figurája, a sírrabló, aki a látogatók között utat keresve társával menekül a tetthelyről. Az V. számú sírkamra nyolcszögében felbukkan a régész, aki a mindentudó 21. század szemüvegével láttatja letűnt korok történetét.

Ugyanebben az időben az Ókeresztény Mauzóleumban ókori római társasjátékok, szabadtéri játékok kicsiknek és nagyoknak! Felpróbálhatók korabeli ruhák: tógák, tunikák, legionárius felszerelés, így fotózkodhatunk akár katonai viseletben is!

23.30-tól és 23.45-től éjszakai tárlatjáratok indulnak a Cella Septichora Látogatóközpontban. Izgalmas tárlatvezetés idegenvezetővel a félhomályban, mely során a föld alatti temető minden titka feltárul a pislákoló fejlámpák fényében.

Az este folyamán rendhagyó módon fényfestés díszíti a látogatóközpont bejáratát, a hétkaréjos építmény belső terét pedig egyedi hangulatvilágításban tekinthetik meg az érdeklődők.

Jegyeket és egyéb részleteket az esemény honlapján találnak.