Végre itt a nyár! Indulhatunk nyaralni, de csak, ne olyan sietősen! Indulás előtt azért nézzünk be a hűtőbe, hogy a nyaralás alatt is tartsuk be a maradék nélküli szemléletet. Adunk most néhány pár tippet ahhoz, hogyan ne termeljünk felesleges élelmiszerhulladékot a nyári pihenés, kikapcsolódás közben sem.

Az első és legfontosabb, hogy még indulás előtt nézzük át a hűtőnket! Ha több napra vagy akár több hétre is elutazunk, fontos, hogy ne hagyjunk a hűtőben romlandó ételt. Ezeket igyekezzünk még az indulás előtti napokban elhasználni, vagy esetleg csináljunk belőlük úti harapnivalót. Amennyiben még sem tudunk mindent elfogyasztani, amit csak lehet, fagyasszuk le! Hazaérkezéskor nagy segítség, ha azonnal enni szeretnénk.

A második, és szintén fontos, hogy amennyiben mégis úgy döntünk, hogy elvisszük magunkkal a megmaradt ételt, akkor is ügyeljünk a mennyiségre. Csak annyit csomagoljunk el amennyit biztosan el is fogyasztunk. Gondoljunk arra, hogy a nyári forróságban a romlandó ételek nem bírják hosszú órákon át, az úti csomagunkban. Az útra készített élelmiszert fogyasszuk el a lehető leghamarabb.

Az élelmiszerbiztonság érdekében jó, ha a nyaraláshoz viszünk hűtőtáskát, mert így megfelelően tudjuk tárolni a magunkkal vitt romlandó ételeket is, ezzel is csökkenthetjük az élelmiszerbiztonsági kockázatot és mellette a pazarlás mértékét.

A harmadik és fontos szempont, hogy a családok nagyon sok esetben bérelnek a nyári nyaralás alkalmával apartmant. Ebben az esetben is takarékoskodjunk okosan, és vásároljunk figyelmesen. A nyaralóhelyen tartózkodás idejének megfelelő mennyiségű élelmiszert szerezzünk be, minden esetben figyeljünk a minőségmegőrzési/fogyaszthatósági időre! Ahhoz hogy tudjuk, miből mennyire lehet szükségünk itt találhatnak egy kis segítséget: Élelmiszertartalékolási útmutatót!

Napjainkban természetes, hogy akár a családok is beülnek egyszer-egyszer étterembe, de azért itt sem kell meg feledkeznünk meg az élelmiszerpazarlás elkerüléséről. Az éttermek egyre gyakrabban tálalnak fel olyan nagy adag ételt, hogy egyszeri alkalommal lehetetlen az elfogyasztása. Az élelmiszerbiztonsági kockázat miatt a tányéron hagyott fogásokat később már nem lehet felhasználni, a szemétbe kerül, ugyanakkor ez megelőzhető! Bátran szóljunk az étteremben, hogy szeretnénk magunkkal vinni a tányéron hagyott ételt. Szállásunkra érve természetesen azonnal rakjuk hűtőszekrénybe, vagy hűtőtáskába a maradékot.

Egyre gyakrabban találkozhatunk az éttermekben és hoteleknél a svédasztalos étkeztetéssel. Ilyenkor sajnos képesek vagyunk túlzásba esni, túl sokat, és túl sok mindent szedni a tányérunkra, hiszen olyan jól néznek ki és mindenből szeretnénk enni! Legtöbbször sajnos ezt a mennyiséget nem vagyunk képesek egyszerre elfogyasztani, mivel csak a szemünk kívánja, ami pedig a tányéron marad, sajnos a kukába kerül. nagy segítség lehet, ha először csak kóstolóadagot szedünk, mindenből egy nagyon keveset, és ami valóban ízlett abból eszünk egy normális méretű adagot.

Egzotikus helyeket vagy mediterrán vidéken töltött nyaralás alkalmával megtörténhet, hogy olyan helyi különleges élelmiszert, italt készítenek, amit aztán szeretnénk szuvenírként hazahozni az itthon maradottaknak. Mielőtt élelmiszert vásárolnánk szuvenírként, minden esetben gondoljuk át alaposan, A nyári forróságban a tetőcsomagtartón utaztatott csokoládéból már biztosan nem lesz ajándék. Az szuvenírnek szánt sör, pezsgő vagy éppen bor vajon bírja a hazaúton történő meleget, esetleges rázkódást? Mindenekelőtt mérlegeljük azt, hogy mekkora mennyiségre van valóban szükségünk.

Kívánunk mindenkinek pazarlásmentes, kellemes nyaralást

Forrás: maradeknelkul.hu

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál pécsi, siklósi, baranyai vagy akár környezetbarát híreket, információkat.