A női párbajtőrözők után ezüstérmet nyert a magyar férfi tőrcsapat is pénteken a bázeli vívó Európa-bajnokságon.   

A Dósa Dániel, Szemes Gergő, Mihályi Andor, Tóth Gergely összeállítású együttes a törököket és a németeket fölényesen győzte le, majd az elődöntőben szoros mérkőzésen egy tussal a címvédő olasz válogatottnál is jobbnak bizonyult, amelyben ott volt a tavaly világbajnok, kedden Bázelben egyéniben győztes Tommaso Marini, valamint a másik döntős Alessio Foconi is.    

A fináléban a Tokóban olimpiai bajnok franciákkal vívtak a magyarok, és 15 tusos vereséget szenvedtek.    

Szemes 5-2-es győzelemmel kezdett Maxime Pauty ellen, majd Tóth két tussal kikapott Enzo Lefort-tól, az olimpiai induló Dósa pedig ugyanennyire Maximilien Chastanet-től. Tóth helyére Mihályi állt be, de nem találta a ritmust Pautyval szemben, 5-1-es vereséget szenvedett, így négy asszó után 20-15-re vezettek a franciák. Szemes másodjára nem tudott újabb bravúrral segíteni, bár 2-0-val kezdett, végül 4-2-re kikapott Chastanet-től, majd Dósa 6-6-ot vívott Lefort-ral. Tóth visszaállt Mihályi helyére, ez azonban nem hozott érdemi változást, Chastanet 5-2-re nyerte a párharcot. Dósát aztán 5-3-ra verte Pauty, végül Szemes – aki 28-40-nél ment fel a pástra – 5-2-re kikapott Lefort-tól.    

A magyar csapat – amely messze várakozáson felül teljesített az Eb-n – az utolsó mérkőzésén is jól küzdött, de a jóval esélyesebb franciák apránként jelentős különbséget építettek ki.    

Ezt megelőzően 2003-ban, Bourges-ban jutott Eb-döntőbe magyar együttes a férfi tőrözőknél, akkor a Juhász Attila, Marsi Márk, Juhász Bence, Vízler Ádám alkotta válogatott 45-35-re kapott ki, szintén a franciáktól.


    Eredmények:
    férfi tőr csapatverseny:
    a 16 között:

Magyarország-Törökország 45-17
    negyeddöntő:
Magyarország-Németország 45-27
    elődöntő:
Magyarország-Olaszország 44-43
Franciaország-Lengyelország 45-29
    a 3. helyért:
Olaszország-Lengyelország 45-25
    döntő:
Franciaország-Magyarország 45-30
    A végeredmény: 1. Franciaország (Maxime Pauty, Maximilien Chastanet, Julien Martine, Enzo Lefort), 2. Magyarország (Dósa Dániel, Szemes Gergő, Mihályi Andor, Tóth Gergely) 3. Olaszország (Tommaso Marini, Guillaume Bianchi, Filippo Macchi, Alessio Foconi)

Forrás: mti.hu

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál pécsi, baranyai vagy akár Baranya vármegyén túlról érkező közéleti, kulturális és környezetbarát híreket, információkat.