Jackl Vivien olimpiai szintes idővel aranyérmet nyert 1500 méter gyorson pénteken a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.    

A finálé előtt a szám másik magyarja tűnt a favoritnak, hiszen Mihályvári-Farkas Viktória óriási fölénnyel nyerte az előfutamot.   

A döntőben azonban a 15 éves Jackl faképnél hagyta a mezőnyt, 1000 méter megtétele után már hét másodperc volt az előnye. A fiatal magyar úszó a végén már csak az idővel versenyzett, de végül magabiztosan, egyéni legjobbját (16:14.39 p) alaposan megjavítva, 16:06.37 perces idővel csapott célba, így simán megugrotta a párizsi induláshoz szükséges 16:09.09-es szintet.     

Mihályvári-Farkas végül 16:19.83 perccel a negyedik lett.    

Jackl ezzel a magyar úszósport történetének legfiatalabb Európa-bajnoka lett – egyúttal övé a 100. magyar egyéni arany a kontinensviadalokon -, a magyar küldöttség számára pedig a negyedik aranyérmet szerezte meg a szerb fővárosban.   

 „Szerettem volna megúszni a szintet, az elején mentem a mezőnnyel, de éreztem, hogy megy ez jobban is, ezért próbáltam leszakadni és figyelni az edzőm utasításait. Az aranyéremre egyáltalán nem gondoltam, örülök, hogy így jött össze” – nyilatkozta Jackl, aki a „statisztikákra” reagálva csak azt tudta mondani, „erre nincsenek szavaim”.    

Az aranyérmet Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke – akit a múlt héten a Nemzet Sportolójának választottak – adta át Jacklnak.

Eredmények:
női 1500 m gyors, Európa-bajnok:

   JACKL VIVIEN 16:06.37 perc
2. Celine Rieder (Németország) 16:15.98
3. Fleur Lewis (Nagy-Britannia) 16:17.53
4. MIHÁLYVÁRI-FARKAS VIKTÓRIA 16:19.83

Forrás: mti.hu

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál pécsi, baranyai vagy akár Baranya vármegyén túlról érkező közéleti, kulturális és környezetbarát híreket, információkat.