Kórházba kerültek azok az 1 és 3 éves kisfiúk, akik majdnem hőgutát kaptak, miután 35 percig voltak bezárva Budapesten egy autóban – közölte az RTL Híradója.

Az 1 és 3 éves kisfiúkat az egyre inkább tűzforróvá váló autóban szerencsére a budapesti járókelők észrevették, és segítséget hívtak hozzájuk. Az édesanyjuk már csak akkor került elő, amikor a rendőrök és a mentők is a helyszínen voltak. A gyerekeket azonnal kórházba vitték.

A júniusi nyári kánikulában nem egyedi az eset, mert például Székesfehérváron a központi zár miatt ragadt a kocsiban egy 1 éves kislány a hőségben, őt a rendőrök szabadították ki.

A katasztrófavédelem szóvivője szerint percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki egy bezárt kocsiban a tűző napon, ezért ilyenkor azonnal a segélyhívót kell tárcsázni.

Kocsiba zárva a hőség idején:

Még minden évben követelt halálos áldozatot a forróság: egy bezárt kocsiban hagyott kisgyerek (de akár házikedvenc is), vagy kerékpározásra induló kiránduló. Ilyen extrém esetekben a hőguta gyorsan bekövetkezik. A zárt autóban rövid idő alatt akár 40-60°C fölé húzódik a hőmérséklet, az ott hagyott kisgyerek rövid idő alatt túlmelegszik, keringési rendszere pedig pillanatok alatt összeomolhat. A hosszan tartó sportok, a kerékpározás és a tenisz hasonlóan veszélyes lehet ilyenkor. Kerüljük el a napot, biciklizzünk erdőben, ne az aszfalton; teniszezni pedig reggel vagy délután, este menjünk. Banális tanácsok, amelyek életet menthetnek.

„Ugyanilyen fontos, hogy az UV sugárzásnak ne tegyük ki magunkat 10-15 percnél tovább. A naptej, a megfelelő öltözködés, a kalap, a napszemüveg mind a védekezés része kell, hogy legyen. Idén szerencsénk van, a divat olyan napszemüvegeket kínál, amelyek jól takarják az arcot, a szemet. A régebben divatos, a csík formájúak, többet ártottak, mint használtak. Mindig legyen nálunk víz, ha útnak indulunk, ha csak a postára vagy a boltba, akkor is. Folyamatosan igyunk, hogy izzadni tudjunk, de a kezünkre is locsolhatunk belőle, vagy átmoshatjuk az arcunkat.” – olvasható néhány jótanács hőség idejére a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos oldalán.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál pécsi, baranyai vagy akár Baranya vármegyén túlról érkező közéleti, kulturális és környezetbarát híreket, információkat.