Azzal, hogy kőkemény mérkőzésen az utolsó pillanatokban le tudta győzni a magyar válogatott Skóciát, visszatért a remény a továbbjutásra. Ugyanakkor még semmi sem biztos, a többi csoporton múlik, mi lesz a végső sorsunk. Jelenleg 3 ponttal és 2-5-ös gólkülönbséggel állunk, ami nem a legjobb, de nem is reménytelen. A lényeg, hogy a maradék 5 csoport harmadikjai közül legalább 2-nek ennél legyen rosszabb mérlege. Nézzük, melyik csoportban mi az optimális számunkra?

B-csoport

A „B” jelű csoportban nem olyan rossz a helyzet a mi szemszögünkből. Olaszországnak 3, Franciaországnak 6, míg a horvátoknak és az albánoknak 1-1 pontja van. Az albánok abban az esetben maradnak mögöttünk, ha nem nyernek a spanyolok ellen, ez azért a realitás. A nagyobb izgalom a horvátok-olasz meccsen van, ahol szintén fontos lenne az, hogy a horvátok ne szerezzenek 3 pontot. Ha ez történik, akkor az olaszok lesznek 3 ponttal a csoportharmadikok és a gólkülönbség dönt köztünk és az olaszok között. De ebben nem állunk valami fényesen.

Jó eredmény: Spanyolország pontot szerez Albánia ellen ÉS a horvátok nem verik meg az olaszokat vagy legalább 4 góllal megverik őket.

C-csoport

Itt sem olyan rosszak a kilátásaink a sok döntetlen miatt. A csoportot 4 ponttal Anglia vezeti, Dániának és Szlovéniának 2-2 pontja van, míg a szerbeknek 1. Utolsó fordulóban Szerbia Dániával, míg Anglia Szlovéniával játszik. A szerb-dán meccs a mi szempontunkból tétnélküli, bármi lesz a végeredmény, az egyik csapat előttünk, a másik mögöttünk végez. Ami viszont fontos lenne, hogy a szlovének ne szerezzenek pontot Anglia ellen, mert ha csak egyet is szereznek akkor a nullás gólkülönbségükkel megelőznek minket.

Jó eredmény: Anglia legyőzi Szlovéniát.

D-csoport

Itt sajnos nem sok esélyünk van arra, hogy a csoportharmadiknál jobbak legyünk. Jelenleg a franciák és a hollandok 4-4 ponttal, az osztrákok hárommal, a lengyelek nulla ponttal állnak, ráadásul, mivel ők kikaptak az osztrákoktól, már fixen kiesnek. Ezért a francia-lengyel meccs a mi szempontunkból tétnélküli. Akkor lennénk jó helyzetben, ha az osztrákok egy olyan verést kapnának a hollandoktól, hogy a gólkülönbségük -4 vagy rosszabb lenne. De jelenleg a gólkülönbségük +1…

Jó eredmény: Hollandia 5 vagy több góllal legyőzi Ausztriát.

E-csoport

Ez is elég kilátástalan csoport a mi részünkről, ugyanis minden csapatnak 3-3 pontja van. Tehát ha csak egyetlen döntetlen is lesz, akkor a harmadik helyre egy négypontos csapat fog odaérni, ami számunkra már nem jó. Csak akkor van minimális esélyünk, hogy a csoportharmadikat ebben a csoportban megelőzzük, ha mindkét meccs eldől, lehetőleg jó nagy különbséggel. Amúgy Belgium Ukrajna, míg Szlovákia Románia ellen játszik.

Jó eredmény: Belgium legalább 2 góllal megveri Ukrajnát vagy Ukrajna legalább hattal Belgiumot ÉS Románia legalább 4 góllal veri Szlovákiát vagy Szlovákia legalább öttel Romániát. Mondjuk ez inkább csak az álmoskönyv, ha belegondolunk, hogy a román-szlovák meccsen egy döntetlennel mindkét csapat továbbjut…

F-csoport

A pontok összetétele itt ugyanolyan, mint a „B” jelű csoportban. Portugália hat ponttal az élen áll, a törökök 3 ponttal állnak, míg a csehek és a grúzok 1-1 ponttal. Utolsó fordulóban Portugália-Grúzia és Csehország-Törökország meccs lesz. Ami nekünk itt nagyon fontos, hogy a grúzok ne verjék meg a portugálokat, de ez azért eléggé valószínű. A cseh-török meccsen ugyanúgy az a jó nekünk, mint az olasz horváton: vagy nem nyerhetnek a csehek, és akkor pontban mögöttünk vannak, vagy ha nyernek, akkor nyerjenek nagyon és rontsák le a törökök gólkülönbségét. Ennek itt picit nagyobb az esélye, mert a törökök jelenleg is mínusz eggyel állnak.

Jó eredmény: Portugália pontot szerez Grúzia ellen ÉS Csehország nem nyer vagy legalább 3 góllal nyer Törökország ellen.

Mikor jutunk tehát tovább?

A továbbjutáshoz az kell, hogy az 5 csoport végén leírt „jó eredmény” listából legalább 2 összejöjjön, mert akkor ezeknek a csoportoknak a 3. helyezettjeit legyőzzük, és továbbjutunk. Az 5 csoportból én a „D” és az „E” jelűt inkább csak matematikai esélynek gondolom, itt a realitás nem az, hogy ezek összejönnek, a másik háromban azonban lehet esély. Így leginkább ezekre a csoportokra kell odafigyelni. Holnap rögtön következik a Spanyolország-Albánia és az Olaszország-Horvátország mérkőzés.