Korrupciós bűncselekményt leplezett le a Nemzeti Védelmi Szolgálat: kormánytisztviselő bukott meg a megbízhatósági vizsgálaton. Ezt közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) hétfőn az MTI-vel.

    Azt írták, a nyomozó ügyészség indítványozta a gyanúsított letartóztatását. A bíróság azonban elegendőnek látta az enyhébb kényszerintézkedés, a bűnügyi felügyelet elrendelését. A végzés ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be.
    A tájékoztatás szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat – ügyészi jóváhagyás után – megbízhatósági vizsgálatot hajtott végre egy észak-magyarországi kormányhivatal kormánytisztviselőjével szemben. Fiktív tartalmú iratokat felhasználva közigazgatási bírság kiszabását eredményező eljárást indított.
    A gyanú szerint a kormánytisztviselő felvette a kapcsolatot a közigazgatási eljárással érintett cég nevében eljáró emberrel és találkozót egyeztetett vele. A közterületi beszélgetés során tájékoztatta a cég képviselőjét – aki csak később fedte fel, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat hivatásos tagja – arról, milyen valótlan tartalmú iratok benyújtásával lehet elérni a bírság minimalizálását.
    A hivatalos személy azért, hogy hivatali helyzetével visszaélve a cég érdekében befolyásolja a közigazgatási eljárást, elfogadta a közbenjárásért cserébe felajánlott 150 ezer forintot. A vesztegetési pénz elfogadását követően a férfi arra is ígéretet tett, hogy a jövőben is számíthatnak részéről hasonló segítségre.
    A motozás során a hivatalos személy ruházatából előkerültek a megbízhatósági vizsgálat során felhasznált bankjegyek. A kormánytisztviselőt pedig előállították a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségre és gyanúsítottként hallgatták ki.
    A kormánytisztviselő beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését – olvasható a közleményben, amelyben kitérnek arra is, hogy az előnyért hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntett büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.
    Jelezték azt is, hogy a kormánytisztviselőt 2023 tavaszán ugyanilyen bűncselekmény elkövetése miatt két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, tehát jelen cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés büntetés hatálya alatt követte el.

forrás: mti