A neves harmonikatanár, Gász Mihály 1924. július 1-jén született, így a közelgő 100. évforduló alkalmából a Mohácsi Német Önkormányzat harmonika gálakoncertre hívja az érdeklődőket 2024. június 28-án, pénteken 18 órai kezdettel a mohácsi Deák téren.

1924-ben jött a világra Mohács és környéke zenei életének máig meghatározó alakja, az ismert zenekarvezető, zenepedagógus, harmonikaművész Gász Mihály. Neve máig fogalom. Tisztelői, örökségének őrzői koncerttel emlékeznek rá a jeles évfordulón. Nívós zenei eseményre és elképesztő hangzásra van kilátás, hiszen egy közel 90 tagú harmonikaegyüttes is színpadra lép ez alkalomból.

A gálakoncert fellépői:

– URBAN ACCORDION ORCHESTRA – LIPCSE (NÉMETORSZÁG) – 85 főből álló harmonikazenekar a németországi Lipcséből
– Véméndi Fúvószenekar – Hahn János vezetésével
– A mohácsi német nemzetiségi Harmonikatábor résztvevői Kéméndi Tamás vezetésével.

A német vendégzenekarról néhány szóban: 2023-ban alakultak, zömében 12-35 év közötti zenészeket találunk soraikban. A zenekar harmonika alapon szólaltat meg számos örökzöld slágert, pop- és rockklasszikust a 80-as, 90-es évek slágereitől egészen napjainkig. A harmonika mellett egyéb hangszerekkel, valamint énekesekkel ugyancsak színezik műsorukat.

A koncerten fellép a Véméndi Fúvószenekar is, hiszen Miska bácsi több mint 15 évig a zenekar vezetője is volt.

Fellépnek a mohácsi német nemzetiségi harmonikatábor résztvevői is Kéméndi Tamás vezetésével.

A koncert egyik legnagyobb élményét pedig az URBAN ACCORDION ORCHESTRA fellépése jelenti, hiszen a németországi Lipcséből érkező harmonikazenekar 85 harmonikással áll majd a színpadra. Az 85 fős együttes 2023-ban alakult, zömében 12-35 év közötti zenészekből áll. A zenekar harmonika alapon szólaltat meg számos örökzöld slágert, pop- és rockklasszikust a 80-as, 90-es évek slágereitől egészen napjainkig. A harmonika mellett egyéb hangszerekkel, valamint énekesekkel is színezik műsorukat.

Gász Mihály születésének 100. évfordulója alkalmából újra kiadásra kerülnek Miska bácsi német nemzetiségi harmonika feldolgozásai is.

Az ingyenes koncertre minden érdeklődőt szeretettel vár a Mohácsi Német Önkormányzat.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál pécsi, baranyai vagy akár Baranya vármegyén túlról érkező közéleti, kulturális és környezetbarát, valamint sporthíreket, információkat.